--> У травні знизять ціну на газ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У травні знизять ціну на газ

1
9
У травні знизять ціну на газ
НАК «Нафтогаз України» спільно з Кабміном розробила новий механізм визначення регульованої ціни на газ, який дозволить не тільки не підвищувати тарифи на газ для населення, але й дещо знизити – з 8548 до 8247 грн за тис. куб. м.

Про це йдеться у повідомленні «Нафтогазу».

Нагадаємо, нещодавно НАК «Нафтогаз України» надіслала на адресу «Волиньгаз збут» проект додаткової угоди до договору на поставку газу для населення. У ньому зазначено, що з 1 травня 2019 року оптова ціна газу для населення без обліку транспортних складових мала збільшитися із 7 482,61 до 8 621,76 грн за тис. куб., що на 1 139,15 грн, або 15%, вище діючої ціни. У результаті такого підвищення роздрібна ціна газу мала зрости з 8,55 грн до 9,72 грн за куб. м.

Тоді в «Нафтогазі» посилалися на постанову Кабміну №867, в якій зазначено, що в певні проміжки часу, «Нафтогаз» мусить підвищувати ціну для своїх споживачів. З 1 травня, згідно з цією постановою, НАК мала підвищувати ціну до 9,7-9,8 грн за кубометр.

Водночас існує й розпорядження Кабінету Міністрів, в якому йдеться, що ціна не повинна перевищувати 8,38 грн за кубометр.

Тепер же представники уряду і НАК «Нафтогаз України» розробили новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, але й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. куб. м (кінцева роздрібна ціна).

«Цей механізм передбачає наступний підхід до формування ціни: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену у постанові КМУ від 19.10.18 №867, ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова ціна газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні», – йдеться у повідомленні НАК «Нафтогаз України».

«Очікується, що зміни до чинних договорів на продаж газу між Нафтогазом та всіма контрагентами, які придбавають газ відповідно до вимог «Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» будуть внесені протягом травня поточного року», – зазначають у «Нафтогазі».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мала зрости більше ніж на тисячу,а зменшиться лише на триста.Напевне присяде перед черговим стрибком.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні