Що не можна робити в останній тиждень перед Великоднем

0
Що не можна робити в останній тиждень перед Великоднем
Страсний тиждень (Седмиця) або ж як його ще називають - Чистий тиждень - є останніми днями Великого посту, які завершуються Великоднем. У цей період Церква згадує Страсті Христові, а віряни дотримуються низки важливих традицій і суворих заборон.

Про це пише Styler.

Що не можна робити у Страсний тиждень
У 2024 році Великий піст у православних християн розпочався 18 березня й триватиме до 5 травня - коли настане свято Великодня (Воскресіння Ісуса Христа). Отже, Страсний тиждень у православних триватиме з 29 квітня по 4 травня.

Впродовж Страсного тижня, який вважається найважливішим періодом року для християнства, в Церкві проводять багато богослужінь, згадують Таємну Вечерю, страждання, розп'яття та поховання Ісуса Христа.

Всі дні у цей період звуться "Великими" (Великий Понеділок, Великий Вівторок тощо) або "Страсними" та відзначаються тією чи іншою подією з життя Сина Божого.

Для істинних вірян Страсний тиждень - особливий час молитов, покаяння та посту.

У цей час суворо заборонено:

▪️ порушувати піст (їсти молочні та м'ясні страви, рибу та яйця)

▪️ веселитися, співати, танцювати

▪️ влаштовувати свята (навіть на честь дня народження)

▪️ справляти весілля

▪️ задовольняти інтимні бажання (що у цей період вважається гріхом)

▪️ гніватися, сваритися, злословити, скандалити та ображати когось

▪️ заздрити комусь

▪️ брехати

▪️ відмовляти комусь у допомозі

▪️ займатися важкою фізичною працею

Що не можна садити у Страсний тиждень
Попри ретельні приготування впродовж Страсного тижня до Великодня, українці не забувають також про садовий і городній сезон, який у цей період перебуває в самому розпалі. Кожному господарю хочеться встигнути зробити якомога більше, аби отримати потім щедрий врожай.

Згідно з віруваннями наших предків, впродовж Страсного тижня працювати "на землі" категорично не можна, оскільки це буцімто - великий гріх перед Богом. Люди вірили, що у цей час земля "не приймає насіння", а якщо й приймає, то "врожай буде бідним".

Водночас священники зазначають - суворої заборони, яка б обмежувала дії людей, у Біблії немає. Виходячи з цього, садові та городні роботи не мають вважатися гріхом, хоча дехто все ж таки радить відкласти їх на період після Великодня, аби мати достатньо часу для молитов і підготовки до Воскресіння Ісуса Христа.

В цілому, виходячи з посівних календарів садівників-городників, у квітні, на тлі невисоких середньодобових температур, не радять садити у відкритий грунт:

▪️ солодкий та гострий перець

▪️ кабачки, баклажани, патисони

▪️ огірки

▪️ помідори

▪️ теплолюбні баштанні культури (кавун, диню)

▪️ гарбузові культури

▪️ кріп, петрушку, базилік, чебрець, шавлію, цикорій

Коли у Страсний тиждень не можна та можна пекти паску
Головну великодню страву - паску - випікають саме на Страсному тижні. Згідно з традиціями, робити це найкраще в середу, четвер або суботу.

Це пояснюється тим, що у понеділок чи вівторок пекти паски зарано, а в Страсну П'ятницю - не можна. Оскільки Великдень відзначають в неділю, залишаються саме вищезгадані три дні.

Отже, цього року пекти паски найкраще 1, 2 або 4 травня.

Згідно з народними звичаями, в середу ввечері можна поставити опару, а вранці - в Чистий четвер - випікати. Якщо ж ви плануєте пекти багато пасок, можна окрім середи й четверга займатися випіканням ще й в суботу.

Важливо пам'ятати, що випікати великодні паски потрібно з щирою молитвою та чистими думками. Біля тіста не можна також сваритися чи кричати.

В який день Страсного тижня не можна йти на кладовище
В цілому в Україні немає жорстких правил щодо того, коли саме варто ходити на цвинтар. Це можна робити в будь-який день року - коли вам зручно.

Найкращим часом для прибирання на цвинтарі вважається Радониця (проводи) - день загальноцерковного поминання покійних, який відзначається на другому тижні після Великодня (на 9-й день). Саме тоді люди традиційно ходять на цвинтарі, щоб помолитися за своїх близьких, прибрати могили чи посадити квіти.

Якщо ж говорити про великодній тиждень, то в цей день краще сходити до храму - помолитися та очиститись духовно. Відвідування цвинтаря впродовж Страсного тижня не рекомендується.

Згідно з народними повір'ями, останній день перед Великоднем, коли можна прибирати на кладовищі - субота напередодні Вербної неділі.

Попри це багато людей прибирають на могилах близьких рано-вранці у суботу перед Великоднем. Дехто ж наголошує - це час, коли важливо дотримуватися посту та релігійних норм.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні