Військовий з Волині під обстрілами рятував ікони з храму на сході України

0
Військовий з Волині під обстрілами рятував ікони з храму на сході України
Військовослужбовець з Волині Владислав Федорчук на позивний Федя вивіз ікони з-під Авдіївки зі зруйнованого храму. Евакуація святинь відбувалася під обстрілами на квадроциклі. Образи захисник передав у Жидичинський монастир.

Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Боєць 3-ї штурмової бригади Владислав Федорчук вивіз ікони з прифронтового села Уманське. Воїн – із Жидичина. Образи привіз на малу батьківщину у Свято-Миколаївський монастир.

«Усі ікони – це наша історія. Просто там вона нищиться, руйнується ворогом. А так історія залишається», – сказав Владислав Федорчук.

Побитий храм серед руїн він із побратимом побачили, коли виконували бойове завдання. Пройти повз не змогли. Того ж дня вивезли одну велику ікону. Наступного дня повернулися і забрали ще сім ікон, одну з яких передали в Київ. Евакуювали образи під обстрілами.

Настоятель монастиря Константин Марченко, дізнавшись про такий вчинок, зрадів.

«Тішить, що жидичани пам'ять про свою святиню і найголовніше – по-людськи, по-християнськи віднеслися до святині, яку просто знищили би», – сказав він.

Дійсно, через кілька годин після порятунку образів у церкву влучив снаряд. На місці храму – тепер руїна.

«Майже в кожному населеному пункті є зруйнований храм», – додав Владислав Федорчук.

Як зауважив, інколи ікону врятували легше, ніж людину. В розбитому селі вони побачили місцеву мешканку – 84-річну жінку Марію. Бійці довго вмовляли її евакуюватися, але та відмовилася.

«Вона не захотіла. Попросила тільки привезти їй газу. Я через годину привіз їй балон, але її будинок уже був зруйнований, – пригадав Владислав Федорчук. – Думаю, що ще трошки і там не залишиться нічого. Ворог звично стирає все на своєму шляху».

Найбільша ікона, яку передали монастирю в Жидичині, – Преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Вона ж найдавніша. Як оцінив Константин Марченко, їй близько 100-150 років.

«Ікону ми відреставруємо і десь у храмі її помістимо для молитви та нагадування», – зазначив Константин Марченко.

У монастирі ще вирішують, що зроблять з іншими іконами зі знищеного храму. З варіантів – виставлять їх на благодійний ярмарок, адже гроші на потреби військових збирають постійно, або ж розмістять у пункті незламності на території монастиря. У будь-якому випадку врятовані з-під Авдіївки образи мають нагадувати волинянам, що війна триває.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні