Українцям підвищать тарифи на комуналку: коли і на які послуги

1
Українцям підвищать тарифи на комуналку: коли і на які послуги
В Україні очікується зростання вартості комунальних послуг. Зокрема, на газ, гарячу воду та опалення. Втім, найімовірніше, станеться це не раніше 2025 року - коли, за очікуванням, закінчиться дія мораторій на комунальні тарифи.

Такий прогноз зробили у Нацбанку.

Таким чином, у 2024 році українці оплачуватимуть ці послуги за нинішніми розцінками.

Як пояснили у регуляторі, відмова від підвищення тарифів на такий термін дозволить стримувати зростання цін. "Її (адміністративну інфляцію. – Ред.) буде стримувати дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Який, за припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році", – підкреслили в НБУ.

При цьому там наголосили: різкого зростання розцінок не буде. Швидше за все:

тарифи підвищуватимуть у кілька етапів;
цей процес супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями.
"Попри нагальну потребу усунення дисбалансів в енергетичному секторі, очікується, що подальші урядові рішення щодо приведення тарифів на ЖКП до ринкових рівнів враховуватимуть високу соціальну значущість тарифів. Тому очікується, що їх підвищення буде поетапним та супроводжуватиметься розширенням підтримки населення субсидіями", – пояснили в регуляторі.

Комуналка вже подорожчала

Водночас, за рік, з листопада 2022 по листопад 2023, комунальні тарифи в Україні підскочили на 13%. При цьому конкретно електроенергія здорожчала одразу на 69,7%.

Також значно – хоч і набагато менше – зросли розцінки на прибирання сміття. Вони збільшились на 8,7%. Утримання та ремонт житла подорожчало на 3,9%. Розцінки на послуги з управління багатоквартирними будинками збільшились на 2,7%. А крім того:

водопостачання здорожчало на 0,8%;
каналізація – на 0,7%.
Втім, вартість деяких послуг не змінилася. Йдеться про:

природний газ;
гарячу воду та опалення.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Попри запевнення влади що під час війни підняття вартості комунальних послуг не буде , ціни на послуги зросли! Отже влада брехуха!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні