--> Фонд Палиці не хоче звітуватися про витрати попри рішення суду | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Фонд Палиці не хоче звітуватися про витрати попри рішення суду

4
-4
Фонд Палиці не хоче звітуватися про витрати попри рішення суду
Журналістка ЦЖР "Сила правди" Ірина Мусій (псевдонім - Аріна Крапка) планує звернутися до виконавчої служби, аби зобов'язати Фонд Палиці виконати рішення суду.

Про це повідомили на сторінці "Сила правди" у Фейсбуці.

Нагадаємо, 11 грудня 2017 року постановою Львівський апеляційний суд зобов'язав фонд Палиці "Тільки разом" повторно розглянути запит журналістки щодо доступу до інформації та надати відповідь.

Нагадаємо, що журналістка подала позов до Львівського апеляційного суду після того, як Волинський окружний адміністративний суд відхилив її позов.

Аріна Крапка звернулась до благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" із запитом на отримання інформації навесні минулого року. Вона просила надати їй звіти про джерела надходження та використання коштів фонду, а також інформацію про кінцевих бенефеціарів фонду в період з 2014 по 2016 рік включно.

Фонд відмовив у запиті, мотивуючи це тим, що, мовляв, не є розпорядником інформації. Тоді завдяки підтримці медіюриста Платформа прав людини Олександра Бурмагіна, адвокатці Людмилі Роюк та ініціативі #насудзадоступ Надіі Бабинськоі-Вірної Аріна Крапка звернулась із позовом до Волинського окружного суду, аби отримати дану інформацію від фонду через суд.

Цікавість до такої інформації була викликана тим, що журналісти Аріна Крапка та Юрій Горбач розслідували діяльність громадського формування "Варта порядку", яке підтримував голова Волиньради Ігор Палиця та намагались з'ясувати, скільки і на що витрачає коштів його фонд "Тільки разом" та чи фінансує фонд діяльність вище згаданого громадського формування.

Суд першої інстанції відмовив журналістці у задоволенні позову повністю. Натомість Львівський апеляційний суд задовольнив позов частково та зобов'язав фонд повторно розглянути запит журналістки.

"Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом двадцяти днів після набрання нею законної сили", - йдеться в документі.

Як розповіла Аріна Крапка, благодійний фонд не звертався до касаційної інстанції, аби оскаржити постанову суду.

"Фонд не звертався в касацію, щоб оскаржувати постанову Львівського апеляційного суду. Також я не отримала відповіді від БФ Ігоря Палиці "Тільки разом" згідно з рішенням суду. Тобто повторно запит вони не розглянули. І мені невідомо, чи розглянуть. Я зверталась до фонду, аби запитати, коли отримаю повторно відповідь на мій запит. Телефонувала їм, однак у фонді по телефону мені сказали, що їм про це нічого не відомо. Також писала лист на їх електронну пошту, куди раніше відправляла запити і відповіді теж не отримала. У зв'язку з цим я вже отримала виконавчий лист із суду та буду звертатися до виконавчої служби", - розповіла журналістка.

Вона додала, що термін пред'явлення виконавчого документу до виконання - до 12 грудня 2020 року. Та Аріна Крапка планує зробити це швидше.

Медіаюрист "Платформи прав людини" Олександр Бурмагін, який надавав юридичну підтримку за весь час судових баталій, пояснив, яким чином повинно виконуватися рішення суду та як діяти у випадку його невиконання:

"Відповідно до рішення апеляційного адміністративного суду, яке набрало законної сили з моменту проголошення, благодійний фонд має розглянути запит знов і надати відповідь згідно вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації". Всі судові рішення, які набули законної сили є обов'язковими для виконання. Це один з базових принципів правового порядку будь-якої країни. Якщо особа не бажає добровільно виконувати рішення суду, зацікавлена особа має право звернутись до виконавців, щоб вони вжили заходів згідно Закону України "Про виконавче провадження" для примусового виконання. У випадку ігнорування вимог виконавців може бути порушено кримінальну справу за невиконання рішення суду проти посадових осіб благодійного фонду. Думаю, що в даному випадку розрахунок розпорядника інформації, який програв в апеляції був на те, що стягувач не збере авансовий внесок, без сплати якого неможливе відкриття виконавчого провадження (одна мінімальна заробітна плата)", - зазначив медіаюрист.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скільки часу місто і область терпітиме цього необтесаного хама-"араба"?
Відповісти
Звітуються в податкову, а на запити дають відповідь. V24, я розумію що вам Палиця поперек горла, але ж хоч одна грамотна людина там у вас є? Чи вам подобається ганьбитися?
Відповісти
Привіт прихильникам палиці) це синоніми якби, не ганьбіться самі
А правда одна - ні звіту, ні відповіді (як вам завгодно) від фонду палиці так і не надали
Відповісти
Да в них все по безпределу, що хочуть те й роблять суд не суд... Палиця людина 90-х він себе почуває як риба у воді! :)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні