ТОП-10 скандалів 2018 року

1
-1
ТОП-10 скандалів 2018 року
2018 рік запам'ятався багатьма яскравими подіями. На жаль, не всі вони мали позитивний відтінок. Редакція інтернет-видання «Волинь24» підготувала добірку десяти найгучніших скандалів року у Волинській області.

№1: СПРАВА РАЧКОВА

25 квітня затримали трьох посадовців Луцької міської ради, серед них – заступника мера Олександра Рачкова, під час отримання ним хабара. За версією прокуратури, посадовці вимагали від громадянина 17 000 доларів США за те, щоб узаконити збудований житловий будинок. Посадовців затримали під час отримання першої частини грошей – 7 000 доларів.

У кабінеті та автомобілі Олександра Рачкова провели обшуки, він поскаржився на серце, і його шпиталізували. 25 травня Григорій Пустовіт преміював посадовців міськради, в тому числі і Олександра Рачкова, а вже 30 травня під час сесії ради його звільнили з посади. Втім, Григорій Пустовіт пізніше прокоментував, що Рачков був внесений у текст рішення чисто технічно, але фактично не отримав жодної копійки премії.

Рачков продовжував бути членом виконкому та керівником Луцької районної організації «Батьківщини». А вже у липні через суд намагався поновитися на посаді, проте пізніше передумав. Щодо Олександра Рачкова досі триває слідство. Суд надав доступ НАБУ до його телефонних розмов, арештував землі та відмовився призначати заставу. Екс-чиновник перебуває на підписці про невиїзд. Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади та конфіскацією майна.

Гроші на сидінні авто Рачкова
Гроші на сидінні авто Рачкова
Олександр Рачков у лікарні
Олександр Рачков у лікарні


№2: РІВНЕНСЬКА, 119

26 липня ще 2017 року на сесії Луцької міської ради депутати проголосували за надання ТОВ «Житловий квартал» дозволу на відведення земельної ділянки для будівництва житлового комплексу на вулиці Рівненській, 119, де були теплиці колишнього комунального підприємства «Зелене господарство Луцька». Як вдалося з’ясувати, наближеними до цього підприємства є депутат Луцької міської ради Сергій Була та заступник міського голови Костянтин Петрочук. Ринкова вартість землі може сягати 40 мільйонів гривень, втім, підприємству вона дісталася за 2,6 мільйона.

28 лютого 2018 року під час розгляду питання щодо Рівненської, 119 на сесії Луцької міськради виник серйозний скандал. Депутати від опозиції заявили, що це дерибан землі, і намагалися зняти питання з порядку денного, втім, для цього голосів не вистачило. Тоді депутати почали блокувати трибуну, а Григорій Пустовіт викликав поліцію. Зокрема, депутат Павло Данильчук приніс у раду колонку і увімкнув гучно музику з метою зірвати голосування за скандальний проект рішення. За це Костянтин Петрочук написав на нього заяву у поліцію. Колонку в Данильчука намагалися відібрати працівники муніципальної варти. Це спричинило перші словесні перепалки і шарпанину у сесійній залі. Було оголошено декілька перерв поспіль у пленарному засіданні. Сесія затягнулася на 12 годин.

Близько опівночі депутати знову почали чубитися, у конфлікт також втрутилася муніципальна варта і невідомі чоловіки. Незважаючи на бійки, спроби блокувати трибуну та гучну музику, за рішення про надання землі в оренду ТОВ «Житловий квартал» проголосувало 23 депутати. Землю площею майже 2 гектари передали в оренду на 10 років.

Представники громадянського суспільства Луцька (а це журналісти, громадські активісти і блогери) одностайно засудили події в Луцькій міськраді, зазначивши, що депутати себе повністю дискредитували. Після цих подій у Радикальній партії Олега Ляшка відхрестилися від своїх однопартійців Костянтина Петрочука, Сергія Були та Аркадія Соломатіна. Наступного дня Олег Ляшко заявив: «За тушок у Луцькій міській раді відповідає Палиця». Засудив події у раді і тодішній голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.



№3 ШИНИ НА КОРДОНІ

8 листопада влада ухвалила закон про так звані «євробляхи», але запропоноване рішення не задовольнило власників авто на іноземній реєстрації. Того ж дня у Луцьку активісти організували автопробіг за участю близько 70 автомобілів на знак протесту проти запропонованих Верховною Радою ставок акцизу.

25 листопада закон вступив у силу, на кордонах виникли великі черги автомобілів, протестувальники організували мітинг на пункті пропуску «Устилуг». До вечора ситуація на пункті пропуску стала напруженою, мітингарі перекрили рух транспорту. Така ж ситуація виникла на пунктах пропуску «Рава-Руська», «Ягодин», «Малий Березний», «Шегині» і «Краковець». Поліція попросила активістів не вдаватися до радикальних дій, проте ситуація з кожною годиною ставала все більш загрозливою. У місцях масових акцій з’явились численні підрозділи поліції. На «Ягодині» активісти почали палити шини, відбулася штовханина з правоохоронцями.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко заявив, що «сумлінних перед законом власників «євроблях» немає». 30 листопада самі протестувальники визнали, що протест не був дієвим, а після його закінчення на кордоні лишився «не дуже приємний контингент». Про це заявив один із протестувальників Богдан Усик. 4 грудня відбулася малочисельна акція «євробляхарів» під будівлею облдержадміністрації, а вже наступного дня на Волині розмитнили перші 69 «євроблях» за новими правилами.



№4: ЛІСІВНИКИ ПОГУЛЯЛИ ЗІ СТРІЛЬБОЮ

У ніч на 26 вересня у Ботанічному заказнику загальнодержавного значення «Воротнів» посадовці лісництва організували приватний пікнік. Коли ж лісівники зрозуміли, що втрапили у поле зору журналістів і активістів – до заказника почали з’їжджатися автомобілі із логотипами «Лісової охорони».

На місце прибув директор Ківерцівського лісгоспу Віталій Каращук, який зазначив, що йому не відомо, які люди перебувають у приміщенні на території заказника. Заступник начальника Волинського обласного управління лісового господарства Олександр Рибчинський намагався прогнати активістів і журналістів з території заказника.

Пізніше з’явився чоловік з надписом «Малиш» на бейсболці, якого лісівники так і називали. Йому відкрили вікно, через яке він проліз у приміщення, де лісівники сховалися від журналістів. Через деякий час з будівлі почали виходити чоловіки. Серед них впізнали начальника ВОУЛМГ Олександра Кватирка. Хоч його обличчя і намагалися прикривати. Групу чоловіків, яка покидала приміщення, відгородили від активістів представники лісової охорони і інші люди спортивної статури. Коли врешті лісівники почали роз’їжджатися – почулися постріли. Після стрілянини активісти «Самооборони Волині» помітили два пробиті колеса у своїй машині.

Наступного дня на офіційному сайті лісництва заперечили факт стрілянини і повідомили, що посадовці мають право користуватися приміщеннями заказника. З приводу подій у заказнику «Воротнів» голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко звернувся до СБУ та поліції.

Громадські активісти блокують приміщення, де закрилися лісівники
Громадські активісти блокують приміщення, де закрилися лісівники


№5: ВОЛИНСЬКІ АДЕПТИ «РУССКОГО МІРА»

10 травня з’явилася інформація, що ціла делегація відносно відомих у Луцьку людей відвідала пропагандистський «Форум переможців» у російському місті Брянськ. Участь у форумі взяли голова «Російського культурного центру» Ольга Саган, голова організації «Авіалюбителів» Ілля Сметанін, екс-прес-секретар громадського формування «Варта порядку», на той час ще голова громадської ради при голові Волинської ОДА Олександр Волянюк, голова одного з ОСББ Луцька та член виконкому Луцької міськради Валерій Корпач та голова Волинської обласної організації ветеранів України, колишній начальник управління СБУ в області Олександр Булавін. Захід був присвячений Другій світовій війні, згадані делегати представляли на ньому Україну.

Лідер делегації Ольга Саган у інтерв’ю на місцевому російському радіо заявила, що в Україні панує фашизм. Ще за півроку до «Форуму переможців» жінку викрили на співпраці з російськими спецслужбами. Ілля Сметанін також попередньо засвітився у скандалі як організатор показу радянського пропагандистського фільму «Право на крила» у Луцьку.

Вразила лучан і безпринципна позиція Олександра Волянюка, який до поїздки на російський форум ходив на заходи, присвячені пам’яті Героям Небесної сотні. Після форуму у партії «УКРОП» намагалися виключити Олександра Волянюка з числа своїх членів заднім числом. Також Волянюка звільнили з посади у Волинській облдержадміністрації на вимогу ветеранів війни з Росією, які передали в ОДА відповідне звернення. А Валерія Корпача на вимогу активістів виключили зі складу виконкому.

У Службі безпеки України повідомили, що вивчають матеріали щодо участі лучан у проросійському форумі.



№6: ШКІЛЬНИЙ БУНТ

Півроку діти села Озеро Ківерцівського району не ходили у школу через дииректорку Світлану Степанюк. Близько півсотні батьків забрали документи зі школи, притому, що всього там навчається 140 учнів. На думку батьків, директор систематично принижує дітей. Останньою краплею стала вимога директорки переписати державну підсумкову атестацію одного з учнів, адже, на її думку, оцінка 3 для нього зависока. В підсумку учень отримав 1 бал за атестаційну роботу.

30 листопада відбулася позачергова сесія Ківерцівської районної ради, де розглядали питання про звільнення Світлани Степанюк. У сесійній залі були присутні кілька десятків чоловіків спортивної статури, обурені батьки назвали їх «тітушками». Також на сесії були присутні поліцейські. Світлана Степанюк вважає проблему штучно створеною і переконує, що ставиться до дітей з любов’ю та має з ними хороші стосунки.

Жінку звільнили з посади директора, втім, вона продовжила працювати у школі на посаді вчителя зарубіжної літератури.

Світлана Степанюк
Світлана Степанюк


№7: ДЕРИБАН ЗЕМЛІ У ГОРОХОВІ

30 жовтня у Горохові обурені чиновницьким свавіллям атовці вимагали звільнення начальника Держгеокадастру Волині Олеся Іващенка. Воїни звинувачували чиновника у перевищені службових повноважень при виділенні земельних ділянок учасникам АТО. Зокрема, горохівчани роками отримують масові відмови в той час, як атовцям із інших областей України родючі горохівські землі надають без проблем.

Єдиною вимогою ветеранів було складання повноважень Олесем Іващенком. Втім, чиновник не поспішав писати відповідну заяву. Тоді у хід пішли курячі яйця, якими закидали посадовця. Після довгих перемовин з обуреними чоловіками Олесь Іващенко таки написав заяву про звільнення.

Проте вже 6 листопада чиновник підписав наступний пакет документів, згідно з якими знову виділили землі у Горохові вихідцям із інших областей. 9 листопада відбувся ще більш чисельний мітинг атовців у Луцьку з такою ж вимогою – звільнити скандального очільника Держоблгеокадастру. Втім, Олесь Іващенко досі продовжує перебувати на посаді.



№8: «САЛЮТ» БОНДАРУКА

Колись у дитячому таборі «Салют» на березі озера Світязьвідпочивало до тисячі дітей щороку. У 2003 році новий власник табору Олег Нежур розірвав співпрацю з профспілкою текстильної та легкої промисловості. Відтоді у «Салюті» відпочивальників не бачили, а більшість споруд табору потрохи розсипаються.

Та у кутику земельної ділянки під «Салютом» з’явилося декілька елітних будиночків. Один будинок з лазнею і технічними спорудами належить луцькому депутатові-мільйонеру й голові Волинської «Батьківщини» Валерію Бондаруку спільно з бізнесменом Миколою Субтельним.

Хоча землю під табором, згідно з цільовим призначенням, й досі повинні були б використовувати для відпочинку та оздоровлення дітей. Новозбудовані вілли офіційно – теж дитячий табір. А саме – реабілітаційний центр площею 414 квадратних метрів. На відміну від решти території табору, цей клаптик землі надійно охороняють.

Власники тримають територію суто для себе і неохоче коментують, як перетворили дитячий табір у приватну зону відпочинку. Запевняють, що возять туди дітей відпочивати. Втім, ні журналісти, ні місцеві мешканці жодних відпочивальників там не бачили з 2003 року, за винятком самих власників та їхніх дітей.



№9: НАСИЛЬСТВО В ІНТЕРНАТІ

У дитячому притулку в Рожищі троє дітей заявили про сексуальні домагання з боку керівництва установи. Ще у кількох помітили сліди побиття і кров на одежі.

У справу одразу втрутилася Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Дітки розповіли, що сам директор та його брат, який працює черговим з режиму, їх б’ють та ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат директора їх торкався за різні частини тіла. Діти скаржилися виховательці, але вона відмахнулася – сказала, що вони все вигадують.

За виявленим фактом відкрили кримінальне провадження, дітей перевели до іншого закладу. Директора інтернату Леоніда Матвійчука відсторонили від посади. На думку останнього, виявлені на одязі окремих дітей сліди крові самі собою не доводять факт насильства. Звинувачення у сексуальних домаганнях до вихованців в адміністрації закладу також відкинули, зазначивши, що діти могли це вигадати.

Відсторонений від посади директор будинку-інтернату Леонід Матвійчук
Відсторонений від посади директор будинку-інтернату Леонід Матвійчук


№10: СЕРГІЙ ПРИТУЛА І «БАТЬКІВЩИНА»

У жовтні Волинська обласна організація партії ВО «Батьківщина» допустила серйозний ляп у своїй передвиборчій агітації. Партійці без дозволу використали у своїй політичній рекламі ім’я та фото відомого українського шоумена і волонтера Сергія Притули.

Притула висловив публічне обурення діями «Батьківщини» у мережі і вимагав вибачень від цієї політичної сили та обіцяв партії справжню війну, якщо публічного вибачення не буде протягом 24 годин. Адже приписування його до політичної партії, до якої він не має жодного стосунку, на думку Сергія Притули, може завдати істотної шкоди його репутації як волонтера.

«Батьківщина» за декілька годин відреагувала на гнівний пост Сергія Притули і підтвердила, що волонтер не має жодного стосунку до партії і вона ніколи не допомагала йому у його волонтерських проектах. Сергій Притула прийняв публічні вибачення «Батьківщини».

Як пізніше з’ясувалося, повідомив Сергія Притулу про незаконне використання його імені і фото у рекламі партією «Батьківщина» луцький активіст Ілля Токаренко.

Шоумен і волонтер Сергій Притула
Шоумен і волонтер Сергій Притула


Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перший рік в якому у Волинських скандалах не фігурує Гузь. Усі помітили?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні