Тридцять розгніваних чоловіків і літаючі яйця: як атовці в Горохові обласного начальника звільняли. ВІДЕО

0
5
Тридцять розгніваних чоловіків і літаючі яйця: як атовці в Горохові обласного начальника звільняли. ВІДЕО
У вівторок, 30 жовтня, у Горохові, що на Волині, спалахнув народний гнів – обурені свавіллям Держгеокадастру атовці домоглися відставки одіозного обласного чиновника Олеся Іващенка.

* * *

Іващенко – не волинянин. Він народився на Вінничині, а основну роботу має у Сумській області. Там він – заступник начальника головного управління Держгеокадастру краю. А на Волині до вчорашнього дня виконував обов’язки голови тутешнього головного управління відомства. Втім, ще й досі виконує, поки його заяву про складення повноважень не розглянуло начальство в Києві.

Працював Іващенко у Волинській області відносно недавно – з червня цього року. І практично одразу опинився в епіцентрі земельного скандалу.

Як стало відомо журналісту інтернет-видання «Волинь24» на місці події, ветерани АТО (ООС) мають істотні затяжні проблеми з відведенням у володіння земельних ділянок, право на позачергове отримання яких їм надано законом.

Кілька десятків чоловіків, які свого часу зі зброєю в руках боронили українську землю, зібралися у Горохівській райдержадміністрації, щоб захистити своє право на ту ж землю.

Практично всі, як один, твердили: землю їм не дають саме з ініціативи пана Іващенка. Обурені люди показували документи з відверто смішними причинами відмови: то кома у документі не там стоїть, то термін експлуатації вимірювального приладу вичерпався. Були й такі, яким відмовили сім разів поспіль!

Люди не могли збагнути простої арифметики. У Горохівському районі трохи більше як 400 атовців, а земель запасу – 18 тисяч гектарів. Навіть якби кожному учаснику АТО дали по 2 гектари – вільними лишилося б ще понад 17 тисяч гектарів землі! Тобто брак земель не може бути причиною відмови.

А причина проста. Горохівські землі дуже родючі, тож привабливі для фермерських господарств. Людей обурило, що родючі чорноземи Горохівщини пан з іншої області роздає наліво й направо вихідцям з інших регіонів України.

Чиновник виправдовувався тим, що кожен громадянин має право подавати документи на отримання земельної ділянки у будь-якому населеному пункті України.

Підтримати побратимів у Горохів приїхали й лучани. Серед них – депутат Луцької міської ради Микола Собуцький.

«До мене звернулася сім’я загиблого в АТО. Розповіли, що їм відмовили в отриманні 2 гектарів землі сільськогосподарського призначення. Коли я почав цікавитися цим начальником – вилізли кричущі факти. Коли Волинь на колінах зустрічала десятки загиблих в АТО, коли ми з вами вже воювали, то ця людина була причетна до розкрадання 57 мільйонів», – повідомив Собуцький побратимам.

До біографії пана Іващенка багато питань. До Революції гідності він був помічником депутата від Партії регіонів Артура Мартовицького. А після революції став фігурантом кримінального провадження, відкритого Службою безпеки України. Його підозрюють у причетності до завдання збитків Міністерству оборони України на понад 57 мільйонів гривень.

У той час Олесь Іващенко займав посаду заступника директора Державного департаменту надлишкового майна та земель Міноборони. СБУ клопотало про взяття його під варту, втім, підозрюваний вніс заставу у майже мільйон гривень і вийшов на волю. І це в 2014 році, коли на Сході точилися найзапекліші бої. Можна уявити собі напругу в залі, коли учасники тих боїв лоб в лоб зустрілись із підозрюваним чиновником.

До слова, згідно з декларацією, Олесь Іващенко має дві квартири у Житомирській області. А ось його мати, яка живе лише на одну пенсію, їздить на «Шкода Октавіа» 2011 року випуску, вартість якої понад 200 тисяч гривень, а ще зберігає в банку понад півмільйона гривень.

«Сьогодні мені потрапили в руки документи, що в Горохівському районі виділяють 68 гектарів землі під сільське господарство – по 2 гектари. У вас цей список вже теж є. Хочу звернути увагу, що в цьому списку тільки 5 волинян», – зазначив на зустрічі з побратимами Микола Собуцький.

Один із ветеранів АТО розповів, що йому точно відомо про те, що у геокадастрі без «відкату» землі не отримати: «Яка ситуація стає між облдержгеокадастром і Рубахою (Сергій Рубаха – заступник начальника міжрайонного управління Держгеокадастру в Горохівському й Локачинському районах – ред.)? Коли Рубаха приїхав до того <ЦЕНЗУРА>, який сьогодні очолює оту хрєнь – облгеокадастр, да, то він йому сказав, каже – «відкат», відкритим текстом!»

На зустріч із чиновником атовці прийшли з документами, які свідчать про налагоджену схему земельних махінацій у Горохівському районі.

«Є такий пункт 2. Називається «Винагорода та порядок розрахунків». Розмір винагороди за подачу довіреним від імені довірителя клопотання до органу виконавчої влади (тобто – «рішалово») з отримання земельної ділянки з усіма необхідними документами та отримання відповідного рішення становить винагорода у сумі 100 тисяч гривень. 36 ділянок по 100 тисяч гривень», – зачитав документ один із учасників.

Схема має приблизно такий вигляд: так званий «інвестор», який має бажання отримати родючі горохівські ґрунти, підшуковує учасників АТО, які не проти продати свої майбутні ділянки за відносно скромну винагороду. На їхнє ім’я через посередника Держгеокадастр без проблем видає всі необхідні документи. «Інвестор» отримує землю, посередник – свою частку, Держгеокадастр, за словами атовців, – «відкат», ветерани АТО з інших областей – умовну винагороду від 300 до 800 доларів США. А ось місцеві ветерани АТО, які хочуть отримати земельні наділи на рідній Горохівщині, в цю схему не вписуються, тому й отримують масові відмови.

Чоловіки, які пройшли війну, та не змогли пройти всі кола бюрократичного пекла, зрозумівши, як діє схема, на прийомі чиновника емоцій не стримували.

Остаточно втративши довіру до Олеся Іващенка, обурені ветерани вимагали одного – заяви про складення повноважень.

Переконувати чиновника піти у відставку добровільно атовцям довелося близько двох годин. Його черговим обіцянкам розглянути всі документи і розібратися в ситуації вже ніхто не вірив. Водій Іващенка, який видавав себе за учасника АТО, навіть викликав поліцію. Втім, патрульні не втручалися у перебіг конфлікту.

Як не намагався Олесь Іващенко уникнути написання заяви про відставку, все ж літаючі курячі яйця у конференц-залі стали аргументом.

Після двох годин емоційних перемовин скандальний чиновник написав заяву про складання повноважень.

Атовці висловили надію, що наступним керівником Держгеокадастру в області буде волинянин, і тоді нарешті вони зможуть отримати свої земельні наділи, право на які їм надано законом.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Передрук заборонено.







Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні