Як у різних церквах Луцька відбуватимуться пасхальні богослужіння. ВІДЕО

0
-3
Як у різних церквах Луцька відбуватимуться пасхальні богослужіння. ВІДЕО
Прессекретар Української греко-католицької церкви на Волині, отець Роман Бегей розповів, єпархія робитиме списки людей, які хочуть прийти до храму на Великдень, аби освятити паски. Решта молитиметься вдома завдяки онлайн-трансляціям у соціальних мережах.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

"Сьогоднішні засоби комунікації дають таку можливість і ми всі швидко направляємо про що колись, навіть, не думали, що можемо доганяти. Ми вже проводимо такі служби, вони йдуть протягом дня з різних церков. Зокрема, владика Йосафат відслужив службу у кафедральному соборі", пояснив отець Роман Бегей.



Єпископ євангельських християн-баптистів Ярослав Троць каже: їх релігійна громада, яка нараховує 7 тисяч членів церкви в області і тисячу у Луцьку, святкуватиме Великдень.

"На даний момент ми маємо таке богослужіння у формі прямої трансляції — онлайн. У нашому храмі ведеться проповідь, є певна музично-хорова частина і це передається громадянам по відеозв’язку. Таким чином ми маємо єдність і спільні святині. Ми знаємо, що у храмі має бути 10 людей, відстань між ними. Ми говоримо про те, що служби не відміняємо, храми не зачиняємо, але ми говоримо про те, що ми збільшили зміни богослужінь. Ми стараємося охопити більше днів і більше людей, які б прийшли в храм і поклонилися", – розповів Ярослав Троць.


Журналісти запитали у лучан, як вони святкуватимуть Пасху цього року і чи підуть до храму освячувати великодні дари.

Лучанка Тетяна Мачулка: "Посвятимо своєю святою водою. Пасочку печемо, фарбуємо яйця, але до храму не підемо, бо боїмося. А богослужіння дивитимемося по телебаченню".

Лучанка Світлана Яковлєва: "Коло телевізора із сім’єю. Накриємо стіл, свічки поставимо, яйцями постукаємося. Водичкою свяченою освятимо паски і прочитаємо Отче наш і в коло відсвяткуємо таким чином. До храму боїтеся йти? Ми такі правильні, я відверто скажу, боюся. Ми вирішили, що краще бути вдома".

У Свято-Троїцькому кафедральному соборі своєрідну репетицію святкування Великодня провели на Вербну неділю. Організували один вхід і три виходи для людей із храму. У церкві - мінімум людей з дистанцією два-три метра один від одного, розповів староста собору Володимир Подолець.

За його словами, на Великдень на Театральному майдані Луцька будуть намальовані розмітки у вигляді крашанок. Люди ставатимуть на них і слухатимуть пасхальне богослужіння. А далі - освячення пасхальних страв.

"Якщо раніше ми йшли до плащаниці, прикладалися і цілували, то тепер вшанування полягатиме лише у поклоні. Це вистачає. Друге — освячення пасхальних страв. Ми освячуватимемо паски на виробництві і де випікають їх, але пасхальні страви треба буде принести до храму. В нас ціла субота з 10 і до вечора будемо на Театральному майдані освячувати пасхальні страви", – пояснив староста Свято-Троїцького кафедрального собору ПЦУ митрофорний протоієрей Володимир Подолець. .


Як розповів керівник Нацполіції Волині Юрій Крошко, поліцейські чергуватимуть на Великодні свята, із порушниками карантину проводитимуть профілактичні бесіди.

"Поліція працюватиме з людьми, які збиратимуться в церквах. В нас були проведені бесіди і наради з представниками різних релігійних конфесій, представлених в області. Всі з них дослухаються до наших слів. Не спостерігали ми, ні в ці вихідні, на Вербну неділю, якогось скупчення людей, священики розуміють проблему цю і вживають заходів, аби не допустити розповсюдження інфекції. Надіюсь, що так само буде і у Великодні дні", – зазначив начальник поліції Волині.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні