Показали битву за Ковель у німецькій кінохроніці. ВІДЕО

0
1
Показали битву за Ковель у німецькій кінохроніці. ВІДЕО
Битва за Ковель зафіксована у другій частині випуску німецької кінохроніки «Die Deutsche Wochenschau» від 19 квітня 1944 року.

У березні 1944 року Ковель був оточений Червоною армією, - пише ІА Волинські новини.

У квітні контратаку здійснили війська Вермахту та СС під командуванням оберст-лейтенанта Хоффмана. Їм вдалося пробити кільце оточення та дозволити німецькому гарнізону вийти з міста разом з більшістю оснащення. Так, 4-5 квітня 1944 німецькі війська у складі 131-ї піхотної дивізії, 4 та 5-ї танкових дивізій і бойової групи дивізії СС «Вікінг» прорвали оточення Ковеля та дали можливість евакуювати з міста двох тисяч поранених та техніку.

На початку випуску кінохроніки йдеться про транспортування автомобілів, солдат та артилерійської зброї найбільшим транспортним літаком часів Другої світової війни. Це Messerschmitt Me 323 Gigant: 198 таких літаків виробили у 1942-1944 роках. У кіносюжеті літак називають «летючим слоном» та «летючою багатоніжкою». Він міг перевозити 130 людей або 10-12 тонн вантажу та мав розмах крил понад 55 метрів.

На уніформі декого з бійців можна зауважити нарукавний Кримський щит. Цю відзнаку отримали до 100 тисяч вояків Вермахту, які брали участь у боях за Крим в період з 21 вересня 1941 до 4 липня 1942 року. Відзнаку носили на лівому плечі.

У кінохроніці демонструють переліт літака-гіганта через море разом з десятками бомбардувальників Junkers Ju 52. У цей час кораблі німецького військового флоту Крігсмаріне везуть постачання для бійців. Показують також бомбардування портового міста радянськими бомбардувальниками, зокрема, потрапляння снаряду в склад бензину. Попри це, боєприпаси кораблю вдалося доставити без втрат.

16 березня 1944 року у Ковелі оточена німецька група після 21-денної битви очікує на постачання. Так звані Versorgungsbomben, бомби постачання (контейнери, що містили постачання для оточених військ), закріплюють до літака. Політ у напрямку Ковеля показаний у кінохроніці. Також кінокамера зафіксувала скидання бомб постачання для оточених німецьких військ у Ковелі, їх опускають на парашутах. Всередині бомб – пакунки з гранатами для німецьких військових. У сюжеті також можна побачити панораму понівеченого міста та побут оточених солдат. Залізницею рухається німецький бронепоїзд. У складних погодних умовах до оточеного міста йдуть танки та панцергренадери з підтримкою військ СС з метою розірвати кільце оточення. Їх атакують ворожі літаки.

Група бомбардувальників-штурмовиків Junkers Ju 87 атакує бойові позиції супротивника біля Ковеля. Далі у кадрі оберст-лейтенант Ернст-Вільгельм Хоффманн, який обговорює контратаку. Згодом, у червні 1944 року він стане кавалером Лицарського хреста з дубовим листям, потім потрапить до радянського полону, звідки буде звільнений у 1946 році. Ернст-Вільгельм Хоффманн доживе до 89 років, помре у 1994 році в Баварії.

Теги: кіно, ковель
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні