Хто має право перевіряти документи військовозобов'язаних українців

0
Хто має право перевіряти документи військовозобов'язаних українців
Новий закон про мобілізацію, що має офіційно назву "Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 16 квітня. Тому, основна частина його пунктів набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Нові положення реформують процес призову та інші ключові аспекти військової служби.

Про це пише Еспресо.

Хто має право перевіряти документи військовозобов'язаних?
Доки закон не набуде чинності, перевіряти документи у військовозобов'язаних чоловіків представники ТЦК не мають права. Вони можуть здійснювати ці дії лише у присутності правоохоронних органів, тобто поліції. Однак, коли закон вступить в дію, цей процес зазнає змін.

Протягом мобілізаційного періоду (за винятком цільового), чоловіки віком 18-60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ.

Крім того, військовозобов'язані громадяни мають надавати його за вимогою таких осіб:
- уповноважений представник ТЦК СП;
- поліцейський;
- представник Держприкордонслужби у прикордонних районах та у пунктах пропуску на державному кордоні.

Експерти зазначають, навіть попри те, що війські тепер можуть перевіряти документи, права на затримання людини вони все ж не мають. "Фактично самостійно вони мають право перевіряти документи. Однак затримувати осіб не дали їм права. Тому, ймовірно, вони все одно будуть разом з поліцейськими", – розповідає юрист Ростислав Кравець, як передають Факти.

Варто зазначити, що тепер під час перевірки документів, уповноважені представники ТЦК СП або правоохоронці будуть використовувати технічні засоби для фото- та відеофіксації, щоб документувати весь процес. Також, вони можуть застосовувати спеціальне програмне забезпечення для доступу до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Зі свого боку, представник ТЦК СП під час вручення повістки, зобов'язаний назвати ПІБ, посаду, а також пред'явити службове посвідчення за запитом громадянина.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні