9 травня - Світлий четвер: категоричні заборони на сьогодні

0
9 травня - Світлий четвер: категоричні заборони на сьогодні
9 травня православні віряни святкують Світлий четвер, за новим церковним календарем цього дня відзначають перенесення мощів Миколи Чудотворця, а також день пам'яті преподобного Йосипа Оптинського.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 9 травня
- дощ цього дня - влітку не буде посухи і буде гарний урожай;
- якщо холодно - тепло настане тільки на Трійцю;
- жаби голосно співають - до врожаю вівса;
- зацвіла калина - можна купатися в ставку.

Вважається, що з Миколою Весняним приходить справжнє літнє тепло.

Що не можна робити 9 травня
Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися і лихословити, бажати будь-кому зла і відмовляти в допомозі. Цього дня, як і інших на великодньому тижні, не постять.

Народні прикмети не радять брати гроші в борг і позичати, стригти волосся і нігті, а також виносити сміття після заходу сонця - винесеш достаток із дому. Не можна користуватися гострими предметами, за винятком ножів і садового інвентарю.

Що можна робити 9 травня
У свято добре піти до церкви, помолитися святому. Раніше існувала традиція освячувати водуоду - вважається, що цього дня вона набуває цілющих властивостей. Освячену на Миколу воду п'ють у разі хвороб і окроплюють нею дім. Якщо цього дня не було дощу, просили святого, щоб послав цілющу вологу.

У цей день не можна нічого робити на догоду собі, важливо допомогти ближньому - подати милостиню, пожертвувати гроші, продукти чи одяг на благодійність, адже святий Миколай сам завжди допомагав нужденним.

У народі Світлий четвер також називають Навський четвер або Великдень мертвих. Цього дня за народною традицією поминають покійних близьких, у деяких областях ідуть на цвинтарі, але це не входить у традиції православної церкви. Також наші предки цього дня садили картоплю і сіяли пшеницю.

9 травня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Сергій, Денис.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні