Гра завдовжки у 6 років, або Як виховати щасливе дитя*

0
-1
Гра завдовжки у 6 років, або Як виховати щасливе дитя*
Вік дитини від народження і до шести років – украй важливий. У цей час не тільки формуються фізіологічні його характеристики. За цей час дитина формується як особистість. Тому батькам дуже важливо знати, як правильно виховувати дитину.

Практичний психолог Олена Тамтура, методист луцької студії "Розумаха" ділиться кількома простими і водночас важливими порадами того, як вести себе з дитиною на цьому проміжку життя – від народження і до школи.

«Як грати у гру довжиною в 6 років» - каже дитячий психолог.

До речі, у Луцьку днями відкрилася нова студія «Розумахи». Батьків та їхніх чад чекають щодня на проспекті Відродження, 6.

ВІД 1-ГО МІСЯЦЯ ДО ПІВТОРА РОКУ

Фізичний розвиток та загартовування - фундамент для інтелектуального розвитку.

Не лінуйтесь – розплануйте день мами в деталях. Масаж, загартовування, вправи з динамічної гімнастики - усе це варто робити з дитиною до року щодня окрім днів, коли маля хворіє.
Це потрібно для формування хорошого фундаменту фізично-інтелектуального розвитку маляти (а до року це відбувається тільки в комплексі). Раджу прочитати книгу Ніктіних "Как мы жили". Це доказ того, що їхні діти закінчили школу на відмінно, "перескакуючи" через класи, навчаючись з радістю, а не з примусу. Але Нікітіни зайнялись цим питанням з народження першої дитини.

Дозвольте дитині помилятися

Нехай дитина поки вчиться ходити, сама падає. Не ловіть її - плакати буде лише після перших 15-ти падінь. Причому ці падіння не будуть особливо травматичними, оскільки дитина низенька у такому віці. Далі організм виробить правильну реакцію групування м’язів під час падіння, що збереже здоров’я дитини в майбутньому, коли падіння будуть серйознішими.

Ловити падаючого малюка потрібно лише тоді, коли це несе пряму загрозу його життю (падає у вогонь, воду тощо).
Власний досвід стосується не лише падінь, а й обходів гострих кутів, нагинань при походах під стіл, торкання до гарячої чашки (в межах допустимого).

Виділяйте час для інтелектуальної гри з дитиною

Розвиваюча гра з дитиною щодня (не обов’язково з модними деревяними іграшками, в інтернеті можна знайти массу ідей саморобних чудових іграшок) - сприятиме формуванню цікавості до пізнання нового, до навчання. Нехай це буде стільки, скільки цікаво дитині - 1 хвилина чи 25 - не важливо. Головне - щодня. Малюйте восковими олівцями (це мають бути перші олівці дитини, бо ними найлегше малювати). Ліпіть з тіста для ліплення, грайтесь із крупами, читайте великі книги, розповідайте усе дитині як дорослій, все пояснюйте. З перших днів беріть дитину на одну руку, повертайте обличчям від себе і розповідайте вголос виразно усі процеси, які ви робите в побуті вільною рукою. Скорочення слів не корисні для дитини. Собаку можна назвати гавою лише для тієї дитини, яка відстає в мовному розвитку і їй потрібна полегшена система звукоімітації. Співайте дитині, розповідайте простенькі вірші. Нема часу пояснювати в деталях - це надзвичайно необхідно та корисно для малюка.

ВІД ПІВТОРА ДО ТРЬОХ РОКІВ

Не обмежуйте дитину


Забороняти у віці від 1 до 3-х років можна лише те, що несе загрозу життю дитини - вогонь, електрику, газ, стрибки з висоти тощо. Все інше навколо дитини повинне бути полем для її експериментів. Не шкодуйте часу і майна для цих експериментів. Нехай маля грає черпаком на каструлях, ліпить з хліба корабель і пускає його в суп, нехай розсипе (але позбирає), нехай розіллє (але витре). Не дратуйтесь, коли дім перетворюється на лабораторію малюка-дослідника і ні в якому разі не критикуйте такі розсипально-розливальні ситуації, краще грайтесь разом з дитиною, та прибирайте теж разом.

Створіть для дитини коло ровесників

На прикладі відносин з ровениками найпростіше навчити маленького дошкільника основним правилам хорошого партнера та друга: поділись, якщо іграшка одна - граємось по черзі, якщо злий - не бий, а кажи - я злий на тебе!

Вчіть дитину допомагати вам

Так, це не зарано, з 1,5 року саме час. Просіть дитину про елементарну допомогу - подати вам капці, принести пульт, відчинити двері. Навіть, якщо ви це можете зробити швидше і краще - змоделюйте все так, щоб дитина відчула себе потрібною частинкою сімї, без якої ось це не зможуть зробити. У 2 роки вже можна давати малюку ганчірку з содою і тарілку - нехай намилює поки ви миєте посуд. Придумуйте ситуації дитячої участі в дорослому житті - і вмійте по дорослому подякувати вашій дитині.
ВІД 3 ДО 6 РОКІВ

Поважайте дитину. Дайте їй право на власний простір, власне майно та власний час

Якщо в момент коли ваша дитина дуже зайнята, ви маєте для неї іншу справу, не "видьоргуйте" дитину з її реальності. Перейдіть до потрібної справи так, як би ви хотіли, щоб перевели вас - "Що ти зараз робиш? ... Ой, як цікаво! Давай, ми це відкладем на потім, а зараз зробимо ось це!"

Не критикуйте дитину публічно

Не дозволяйте іншим дорослим критикувати або лаяти вашу дитину. Навіть, якщо дитина неправа. Нехай відчуває від вас захист від чужих дорослих. Усі зауваження говоріть дитині відразу після неправльного вчинку, потім він уже забудеться. Але для зауважень - відведіть дитину від "лишніх вух".

Карайте правильно

Дитина, вирощена без покарань - все одно, що фруктове деревце, що росте без догляду. З часом задовгі гілки, що не підрізають, похиляться та повідламуються, і це нашкодить деревцю. Покарання - це не обов’язково фізичний біль, вчинений дитині, що зробила поганий вчинок. Це своєрідна "оплата штрафу" за порушення правил життя. Карати дитину можна лише тоді, коли вона знала правило, коли батьки виконували це правило і жодного разу самі не порушували його, коли дитина знала, ЧОМУ не можна його порушувати, і все одно свідомо порушила це правило.

Карати варто лише в стані батьківського спокою, без жодного подратування, з попереднім роз`ясненням ситуації скоєного "злочину" та присудженого покарання. Карати варто не фізично, а соціально - ізоляція (наприклад, перебування наодинці, на стільці, з якого не можна злазити аж 5 хвилин). Час покарання має бути різний відповідно до віку дитини. Або таке покарання, як позбавлення привілегій, коли, наприклад, дитина на один день лишається без мультиків.

Фізичне покарання допустиме лише для окремої категорії дітей, для яких є неефективними усі вище перечислені види покарань. Фізичне покарання не травмує дитину лише при виконанні усіх вище вказаних інструкцій (попередня розмова, стан спокою дорослого). Зрештою, покарання вам взагалі будуть не потрібні, коли дитина буде розуміти, чому це можна, цього не можна. Пояснюйте причину кожної вашої заборони.

Постійно хваліть вашу дитину, нагороджуйте її, створюйте їй атмосферу перемоги

Наприклад, дитина сама помила тарілку - отримує приз і диплом самостійного мийника тарілок. Не проектуйте на вашу дитину жодних дорослих проектів (іноді чую - я все життя працював фізично і хочу, щоб ти вивчився і працював головою, а не руками). Нехай дитина займається тим, що їй подобається. Не хоче малювати, хай ліпить. Не хоче ліпити, нехай складає пазли. Не хоче складати пазли, нехай гасає туди-сюди. Все, що дитина робить їз задоволенням, розвине її при певному правильному спрямуванні.

Не змушуйте, а зацікавлюйте

Основна діяльність дошкільника - це гра. Тому будь-який процес, що несе навчальні елементи, має бути повністю ігровий. Хочете навчити дитину рахувати, зробіть парковку і рахуйте на ній машини. Набриднуть машини, рахуйте кораблі в ігровому морі. У грі, як відомо, немає фрази "НІ! Неправильно!" У грі діє фраза "А може краще так?" Гра по суті, не має закінчення, має лише перерви для продовження та видозмінюється з днями та роками.


Запис на гуртки та у групи міні-дитсадка у новій студії триває, телефонуйте: (050) 029-89-00


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні