У перший клас по-новому: 5 найважливіших змін

1
7
У перший клас по-новому: 5 найважливіших змін
У 2018 році стартує проект «Нова українська школа». Діти, які цьогоріч підуть до школи, вчитимуться за новими правилами. Чиновники обіцяють – вони виростуть патріотами, цілісними особистостями, здатними до критичного мислення, ризику та інновацій.

Що насправді зміниться у школі, пояснює начальник управління освіти Волинської ОДА Людмила Плахотна.


1. ШКОЛИ «ЗА ПРОПИСКОЮ»

З нового навчального року до шкіл в першу чергу зараховуватимуть дітей, які живуть поблизу них.

«Якщо батьки виявили бажання навчатись у школі, яка до них приписана за місцем проживання, ніхто не має права їм відмовити», - каже посадовиця.

Потрапити в іншу школу можливо, однак маловірогідно.

У проекті положення «Про прийом до першого класу» йдеться про те, що серед дітей не з мікрорайону за умови наявності вільних місць у школі перевагу матимуть ті діти, чиї старші брати і сестри навчаються у цій школі, далі – діти пільгових категорій, переселенці, вчительські діти, а тоді вже решта.

Розподіл за «пропискою» стосується й гімназій. Потрапити у них в першу чергу так само зможуть діти, які живуть неподалік. Конкурси, вступні випробування для першачків заборонені.

Щоб подати документи на вступ у перший клас, один з батьків повинен прийти в школу з документом, який посвідчує його особу, і написати заяву. Також потрібно подати копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку № 086-1/о “Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду”, документ, який підтверджує проживання на території обслуговування школи.

2. ПЕРСОНАЛЬНІ ШАФКИ І ПАРТИ ДЛЯ УЧНІВ


За новими стандартами, першачки у школі повинні мати 8 зон: для навчально-пізнавальної діяльності (з партами і столами), змінні тематичні осередки (дошки/ фліп-чарти/ стенди), для гри, художньо-творчої діяльності, куточок живої природи для проведення дослідів (пророщування зерна, спостереження та догляд за рослинами, акваріум), зона для відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками з м'яким покриттям), дитяча класна бібліотека, осередок вчителя (стіл, стілець, комп’ютер, полиці/ящики, шафи для зберігання дидактичного матеріалу).

«Це не означає, що повинно бути 8 окремих кімнат. Усе це можна поєднати в межах однієї. Парти зокрема повинні бути легкими та одномісними, щоб їх легко можна було переставляти. Одна і та ж кімната може бути, як ігровою зоною, так і кінотеатром», - пояснює Людмила Плахотна.

Також у кожної дитини повинні бути шафки для одягу, підручників і зошитів.

На меблі для волинських шкіл уряд виділив 36 мільйонів гривень.

«Якщо по максимуму облаштовувати одну класну кімнату, потрібно до півмільйона гривень, тому будемо виходити з реалій і робити усе поступово», - каже освітянка.

3. ВЧИТЕЛЬ НА КИЛИМКУ З ДІТЬМИ

Людмила Плахотна каже, що цьогоріч вчителі отримають академічну свободу – не буде програм, від яких не можна відійти ні на крок. Натомість буде стандарт – перелік знань, які повинні діти засвоїти до завершення четвертого класу.

«А як це організувати – завдання вчителя», - наголошує освітянка.
На уроках діти не лише слухатимуть вчителя, а й гратимуться, долучатимуться до дискусій та обговорень.

Головне, кажуть чиновники, аби між дітьми та вчителем були товариські стосунки.

«Традиційно, як вчителя зображали? Він стоїть біля дошки, а діти на нього дивляться з-за парт. Тепер буде по-іншому – вчитель може разом з дітьми і на килимок сісти. Ідея в тому, що вчитель не повинен дитину підняти до свого рівня, а навпаки – опуститись до неї і знайти спільну мову», переконує посадовиця.

4. БЕЗ ДОМАШНІХ ЗАВДАНЬ

Нові підручники обіцяють вже цього року дати усім першокласникам.
Усі шкільні предмети будуть об’єднані у кілька груп: мовно-літературну, математичну, природничу, технологічну, соціальну, історичну, мистецьку, фізкультурну.

Уроки пронизуватиме єдина тема. Наприклад, якщо на уроці української діти вчать вірш про фрукти, то й на математиці вони рахуватимуть яблука і груші.

При цьому домашніх завдань до третього класу не буде. Тому діти зможуть не носити додому підручники та зошити, натомість залишатимуть їх у класі.

5. ОБОВ’ЯЗКОВЕ НАВЧАННЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ

Усі вчителі, які братимуть перший клас, повинні пройти кількатижневе навчання. Цьогоріч на Волині буде 950 перших класів.
200 вчителів уже пройшли навчання, решта ж повинні зробити це до 1 вересня.

«У директорів шкіл та вчителів, які братимуть перші класи, відпусток цього року фактично не буде. Мусять вчитись», - переконує головна освітянка області.

Навчання триває протягом двох тижнів. Перше та останнє заняття проходять у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти, решта – онлайн. Освітяни вивчатимуть новий стандарт початкової освіти, методики навчання, вчитимуться інклюзивній освіті та нейропсихології.

Всього на навчання вчителів на Волині витратять 15 мільйонів гривень.

Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Домашніх завдань нe задають, а контрольні нe відмінили. Нe можуть дітки вивчити матeріал, нe закріпивши його вдома.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні