Що таке ГРВІ та як лікувати цю хворобу*

0
-12
Що таке ГРВІ та як лікувати цю хворобу*
ГРВІ є абревіатурою повної назви "гострі респіраторні вірусні інфекції". Сюди входить ціла низка захворювань дихальних шляхів, що провокуються потраплянням вірусів в організм. Джерелами інфекції є заражені люди. Людина має високу сприйнятливість до вірусів, внаслідок чого хвороба поширюється активно і може провокувати епідемічні спалахи, у тому числі світового масштабу. Несвоєчасне проведення лікувальних заходів може завершитись ускладненнями ГРВІ як з боку органів дихальної системи, так і з боку інших систем організму. Хворіти людина може протягом усього року, проте найчастіше хвороба спалахує восени та взимку. Тому саме в цей період потрібні профілактичні заходи.

Оскільки існує безліч різних вірусів і штамів, то у тих, хто перехворів ГРВІ, не формується стійкий імунний захист проти недуги. Мутація вірусів є причиною того, що людина може хворіти не один раз протягом року.

Причини ГРВІ



Вірус в організм часто потрапляє повітряно-краплинним шляхом. У великих колективах ГРВІ поширюється дуже швидко. ГРВІ провокує вірус грипу типу "А", "В", "С", парагрипу, а також:

  • аденовіруси;

  • коронавіруси;

  • риновіруси.



У разі недостатнього насичення вітамінами та мікроелементами, або якщо людина вживає багато шкідливих продуктів, організм стає сприйнятливим до проникнення різних вірусів. Також цьому сприяють:

  • періодичні чи систематичні переохолодження;

  • проживання або виконання професійних обов'язків у несприятливій екологічній обстановці;

  • наявність захворювань хронічного характеру;

  • стресові ситуації.



Клінічні прояви



Серед класичних симптомів ГРВІ у дорослої людини виділяють відчуття загальної слабкості. При ГРВІ виникає астенічний синдром через інтоксикацію організму. Людині складно переносити яскраве світло, різкі запахи. Знижується працездатність, хочеться постійно спати, виникає дратівливість та погіршується настрій. Легка форма ГРВІ зазвичай протікає із температурою не вище 38 градусів. Тяжкі стани пов'язані з сильною інтоксикацією, температура може досягати 40°C. Також виникає головний біль. На стадії ГРВІ червоніє м'яке піднебіння, відчувається сухість, першіння, печіння у горлі. Риніт розвивається, як правило, вже на другу добу і триває приблизно тиждень. Слизова оболонка носоглотки пересихає, набрякає, червоніє.

Порушення нормального функціонування системи дихання. Нерідко спостерігаються болі в грудній клітці, голос стає сиплим. Може розпочатися сухий непродуктивний кашель, розвинутися трахеїт. У хворого можна спостерігати хрипи, жорстке дихання. Крім того, захворювання може супроводжуватися ломотою в суглобах, втратою апетиту, підвищеним потовиділенням.

Лікування



Медикаментозне лікування здатне знімати жар, зменшувати кашель, риніт, знеболювати та полегшувати стан хворого. Аптека Доброго Дня дає можливість придбати протизастудні препарати різних фармакологічних груп та лікарських форм. Як правило, вдаються до допомоги:

  • противірусних засобів;

  • жарознижувальних препаратів;

  • відхаркувальних засобів;

  • антигістамінних препаратів;

  • судинозвужувальних засобів;

  • вітамінів.



Небезпечно займатися самолікуванням. Легковажне ставлення може призвести до серйозних ускладнень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні