Як позбутися зайвої ваги у собак*

0
Як позбутися зайвої ваги у собак*

Боротьба з зайвими кілограмами по суті, це боротьба за життя улюбленця, адже ця доволі поширена проблема суттєво скорочує життя тварин. Надмірна вага собаки має негативний вплив на якість життя та проведеного часу з вихованцем, а з часом у тварини може розвитися ожиріння, що провокує формування супутніх захворювань і страждань від них.

Відповідальність за самопочуття, якість та тривалість життя собаки повною мірою лежить на господарі, тому саме вони мають слідкувати за вагою тварини. А активні вихованці, без зайвої ваги та в гарній фізичній формі, з міцним здоров'ям стають відданими супутниками, партнерами по прогулянках та здоровому способу життя, що корисно для тварин та їх господарів.

Причини та ознаки накопичення зайвої ваги в собаки

Надмірна вага стала проблемою сучасності не тільки для людей, але і їх домашніх вихованців, для чого є багато різноманітних підстав. У собак різних порід зайва вага накопичується дуже швидко, і цьому сприяє комплекс факторів, навіть якщо суб'єктивні не мають впливу, то решти об'єктивних достатньо для розвитку ожиріння і супутніх розладів:

  • вплив віку, літні тварини втрачають здатність підтримувати постійний рівень активності;

  • порода, адже деякі породи схильні до набору зайвих кілограмів через об'єктивні особливості;
  • кастрація чи стерилізація, після проведення процедур обмін речовин суттєво гальмується;

  • проблеми зі здоров'ям, ряд хвороб та комплекс їх лікування сприяє набору зайвої ваги.

Розглядаючи об'єктивні причини накопичення зайвої ваги у собак, не слід забувати що на них дуже складно впливати, лише коригуючи умови догляду за собакою. Тому для господарів домашніх улюбленців найважливішим є саме аналіз суб'єктивних факторів впливу, які легше коригуються, а без уваги зі сторони людину можуть викликати розвиток ожиріння:

  • надмірне перегодовування та необмежений доступ тварини до їжі, постійне наповнення миски за бажанням;
  • систематичне переїдання з відсутністю контролю за спожитими калоріями, балансом білків, жирів та вуглеводів;
  • шкідливі харчові звички, харчування об'їдками з господарського столу, вживання шкідливих продуктів.

Окремо слід виділити недостатню фізичну активність, малорухливий спосіб життя та скорочення періодів прибування вихованця на свіжому повітрю. Якщо собака набирає зайву вагу, вона і сама втрачає бажання та стимул до активного поводження під час повсякденних прогулянок, не контролює бажання попоїсти та це призводить тільки до погіршення стану здоров'я тварини.


Як позбавитись зайвих кілограмів: практичні рекомендації

Самостійно виявити наявність надмірної ваги у собаки дуже просто, для цього достатньо провести первинний огляд, а для діагностування ожиріння краще звернутись до клініки. Ознаками зайвих кілограмів є зникнення лінії талії, складності при ходьбі та неможливість виявити ребра на дотик, задишка та збільшення часу відпочинку, сну.

По перше необхідно переглянути спосіб життя тварини, та пропрацювати всі суб'єктивні фактори набору зайвої ваги, коригуючи ще й своє відношення до улюбленця. Якщо від проблеми відсутності необхідного рівня активності є можливість позбутися фізичними навантаженнями, то з переїданням, перегодовуванням та шкідливими звичками слід боротися коригуванням харчування.

Що необхідно для підтримки ідеальної ваги улюбленця, так це постійний контроль за якістю, кількістю та складом харчування. Найкращим вибором для господарів стає визначення та підбір корисного корму (https://bethoven.com.ua/cat/korm-dlya-sobak/), що враховує особливості породи, віку та способу життя улюбленця, містить всі необхідні для здоров'я собаки компоненти.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні