На Волині прощалися з монахинею, яка годувала голубів у центрі міста. ФОТО

0
6
На Волині прощалися з монахинею, яка годувала голубів у центрі міста. ФОТО
На 91-у році життя померла насельниця Свято-Василівського жіночого монастиря - схимонахиня Єва (Кирилюк). Вона була найстаршю за віком черницею Волинської єпархії Православної Церкви Українинашої, насельницею луцького монастиря Святителя Василія Великого. Про це повідомляють на Facebook-сторінці єпархії.

Народилась Агафія Олександрівна Кирилюк 28 лютого 1930 року у селі Лище Луцького району в багатодітній родині. Працювала в колгоспі, у пральні дитсадка. Але богослужінь намагалася не пропускати з 18 років. З молодих літ хотіла стати черницею, але в ті часи монастирі розганяли, та й потім не складалося.

Чернечий постриг у велику схиму звершив тоді ще архієпископ Луцький і Волинський Михаїл 28 березня 2010 року, коли Ксенії (ім’я в малій схимі) було вже 80. На той час вона стала першою великосхимницею Київського патріархату.

Чин похорону відбувся 30 жовтня у домовому храмі Великомучениці Катерини обителі, в якій спасалася небіжчиця. Очолив його митрополит Луцький і Волинський Михаїл у співслужінні чернецтва єпархії. Поховали великосхимницю в Жидичині на монашому кладовищі.

У скорботному слові високопреосвященний зазначив, що матінка Єва протягом усього життя готувала себе до ангельського служіння.
"Сьогодні ми прощаємось не просто з насельницею монастиря, а з жінкою-патріоткою, у якої любов – понад усе. Матінка любила і тварин, і людей, і Україну». А коли збирала трави, то знала, що вони призначені будуть для когось, а не собі.

Часто годувала голубів на Театральному майдані, а як занедужала, Божі провісники стали прилітати до неї на вікно. Тоді ж підгодовувала бездомних котів і собак. "Встану собі зранку, зберуся помаленьку і йду на ринок. Там купую пшеницю чи хліб", – згадувала монахиня.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Управління єпархії виcловлюють щирі співчуття насельницям монастиря та рідним спочилої, закликаючи до молитви за упокоєння її душі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні