Чому не варто викидати гичку столових буряків

0
1
Чому не варто викидати гичку столових буряків
Часто бурякову гичку викидають у сміттєве відро. А дарма, адже це дуже цінний продукт.

До складу листя столових буряків входять: алюміній, залізо, кальцій, кобальт, магній, мідь, натрій, хлор, цинк та багато інших важливих для людського організму макро- та мікроелементів. А ще амінокислоти, каротиноїди, різні органічні кислоти.

Вітамін А, який міститься у гичці у великих кількостях, відповідає за оновлення організму на клітинному рівні, покращує гостроту зору. Нормалізує роботу ШКТ.

Вітаміни групи В (В1, В2, В6. В9) покращують роботу нервової системи (особливо важливі людям, яким видалили міжхребцеві грижі), сприяють зміцненню імунітету, покращують роботу серцевого м‘яза.

Вітамін РР (нікотинова кислота) активно бере участь в окислювально-відновних процесах, перешкоджає утворенню наростів шкідливого холестерину на стінках судин, нормалізує обмін речовин.
Флавоноїди зменшують запалення, прискорюють виведення шлаків з організму.

У листях буряка присутні 8% вуглеводів, 1,5 % білків, 0,1% жирів. Калорійність 100 г бурячиння становить 40 Ккал.

Найкорисніше споживати бурячиння у свіжому вигляді. Листя додають до салатів, які присмачують прянощами, спеціями. Гичку також можна заморозити, засушити, заквасити чи засолити.

Нагадаємо, що з обережність споживати бурякове листя слід людям, які страждають від синдрому подразненого кишківника (гичка має послаблювальну дію); мають хвороби нирок (гичка наділена діуретичним ефектом); хвороби печінки (листя прискорюють обмін речовин і додатково навантажують печінку); низький артеріальний тиск та подагру.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні