--> Як на Волині сіють дуби. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як на Волині сіють дуби. ФОТО

0
-5
Як на Волині сіють дуби. ФОТО
Нещодавно журналісти «Волинь24» побували на території державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр», що в селі Гаразджа поблизу Луцька.

Спеціалісти розповіли та продемонстрували досить цікавий досвід вирощування дубів із жолудів, маловідомий для переважної більшості волинян, звичний для лісівників.

Варто зазначити, що цьогоріч волинські лісівники зібрали рекордну кількість жолудів – 120 тонн. Це у два рази більше, ніж минулого року.

Як розповідає спеціаліст відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Володимир Неводнічик, настільки врожайний рік буває лише раз на 5-7 років.

Лісівники планують засадити 16 гектарів землі дубами по всій області – із запасом на наступні роки.

«Цього року на розсаднику селекційного центру було засіяно близько 2 гектарів посівних площ жолудем дуба звичайного. Ми заготовили 120 тонн жолудя. У звичайні роки, коли врожай помірний, ми заготовляємо близько 50 тон. Тобто цього року ми збільшили заготівлю більше, ніж у 2 рази, і досі продовжуємо заготовляти», – додає Володимир Дем’янович.

Також лісівник запевняє, що на даний момент у Волинській області немає незаліснених зрубів. Щороку лісівники заліснюють навіть більші площі, аніж вирубують.

«За рік ми використовуємо близько 2,5 мільйонів сіянців. Щороку 200-250 гектарів лісів відновлюємо. Садивного матеріалу, який ми закладемо цього року, нам має вистачити на років 4. Практикуємо посів жолудя восени та навесні», – каже спеціаліст.

До слова, посів восени відрізняється тим, що глибина засіву 10 сантиметрів, у той час як весною – 7.

Журналістам розповіли та показали, як відбувається засів дуба.
Усі жолуді збираються вручну, тоді їх миють та вибирають ті, які підходять для засіву. Зауважимо, що жодного жолудя не викидають. Насіння, яке не пройшло флотацію, засіюють на іншу ділянку або ж віддають на харч тваринам.

Як розповідає директор ДП «ВЛСНЦ» Тетяна Неводнічик, на підприємстві усіляко намагаються раціонально використовувати і місце, і ресурси. Для прикладу: ялинки з новорічних плантацій, які не підходять для продажу, використовують для виготовлення новорічних екібан.

Варто зазначити, що на території підприємства, площа якого становить 18, 5 гектарів, вирощують 180 видів декоративних та основних лісоутворюючих порід, а це – 260 найменувань

Саджанці декоративних порід мають значний попит серед населення. Їх купують для озеленення територій шкіл, садочків та приватних будинків.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні