У Луцьку пройшли національні польські читання. ФОТО

0
2
У Луцьку пройшли національні польські читання. ФОТО
У неділю, 9 вересня, в книгарні «Є» відбулися Національні читання.

Захід організувало мистецьке об’єднання «Стендаль» спільно з Генеральним Консульством Республіки Польща в Луцьку та Волинським обласним відділенням спілки вчителів-полоністів України імені Габріелі Запольської.

Цьогоріч національні читання були приурочені 100-річчю незалежності Польщі. Читали роман «Провесна» (пол. «Przedwiośnie») польського письменника і драматурга Стефана Жеромського.

Перед початком дійства організатори роздавали вітальні листівки з інформацією про акцію «Національні читання». А на вулиці Лесі Українки протягом двох годин лунала польська мова.

У рамках заходу відвідувачі переглядали уривки з фільму за мотивами книги Стефана Жеромського. А вчителі-полоністи детальніше познайомили гостей дійства з постаттю письменника, його життєписом та творчим шляхом.

«Провесна» - це останній роман польського письменника, опублікований у 1924 році.

Твір представляє історію Цезари Барики, який народився та виріс у Баку. Він приїжджає до відновленої після поділів та Першої світової війни Польщі.

Стефан Жеромський розвиває історію героя на тлі найважливіших подій у відродженій ІІ Республіці Польща.

До декламації уривків з роману «Провесна» долучилися консули Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Тереза Хрущ та Адам Мисьліцкі.

Крім того, організатори запрошували прочитати уривки усіх охочих. Акцію «Національні читання» активно підтримали студенти-полоністи факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки.

Дійство закінчилося палким обговореннями змісту роману Стефана Жеромського.

Додатково:
Narodowe czytanie («Національне читання») – це щорічна громадська акція, яку започаткували президент Польщі Анджей Дуда та його дружина Агата. Акція покликана пропагувати читання художніх творів національної польської літератури, фрагменти яких зачитують публічно в бібліотеках, театрах, виставкових залах, парках, на майданах тощо.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні