Стало відомо, коли на Землі вперше з'явився кисень

1
0
Стало відомо, коли на Землі вперше з'явився кисень
Вчені з Данії з'ясували, що кисень з'явився в атмосфері Землі три мільярди років тому.

Така інформація істотно зрушує терміни, які визнавалися раніше, пише Експрес з посиланням на видання Nature Сеан Крове.

Вчені з університету Південної Данії в Оденсі досліджували розподіл ізотопів хрому та інших металів у давніх породах з півдня Африки віком близько трьох мільярдів років. Вони визначили, що вже в той час ґрунт і камені зазнавали хімічного вивітрювання в результаті окислювальних процесів.

З'ясувалося, що кількість кисню в атмосфері в той час мала бути як мінімум на рівні 0,0003 від поточного. Раніше вважалося, що зміна складу атмосфери Землі і поява в ній кисню сталася 2,4 мільярда років тому внаслідок виникнення синьо-зелених водоростей. Традиційно цю подію називають кисневою катастрофою, тому що зміна складу атмосфери спричинило масове вимирання анаеробних форм життя.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А якби два мільярди років тому? На що це істотно впливає? Краще б кинули всі сили, щоб навчитись лікувати ті хвороби, які зараз дошкуляють людству.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні