Із сесійної зали: гроші творять дива

0
3
Із сесійної зали: гроші творять дива
Майже історична сесія Волинської облради: мінімум дискусій і шалений темп.

І це тоді, коли в порядку денному - зміни до бюджету, надра і мисливські угіддя. А ще минулої сесії укропівці затято воювали за "новий принцип" поділу грошей: не за пропозицією облдержадміністрації, а винятково за депутатськими запитами чи зверненнями.

Сьогодні про принципи й не згадували. А питання, за яким же з них поділили кошти, лишилося за кулісами. Саме там, схоже, обранці задовго до 14 липня визначалися з усіх чотирьох десятків пунктів порядку денного...

ПЛАКаТИ ЧИ ПЛаКАТИ?

Починалося все звично і, як-то кажуть, ніщо не віщувало біди.

З 9-ї ранку біля супермаркету поруч із облрадою зустрічаю колишнього обранця облради Юрія Лазаренка, який запам'ятався тим, що за час каденції зробив кар'єру і був призначений директором одного з кращих ліцеїв в області в Нововолинську. А перед тим промовисто залишив лави фракції партії, яка привела його в сесійну залу ("Батьківщини"), натомість вступив до депгрупи "Нова Волинь".

За мить стає ясно, чим пояснюється його поява на Київському майдані: під стінами Білого дому - люди з плакатами. "Юрій Лазаренко - талановитий керівник..." Мовляв, "директор, який не краде" може втратити посаду...

Та бачити вчителів з плакатами не так дивно, як добровольців, котрі вирішили мітингувати під облрадою. У порядку денному - звернення із закликом визнати цих воїнів учасниками АТО на однакових правах із іншими захисниками.

Невже хтось думав, що за це більшість не проголосує?.. Але захисники вирішили діяти за сценарієм: спершу - з десяток людей під облрадою, потім - частина заходить в залу.

Дружня згода внести питання добровольців на розгляд. І - "неув'язочка" керівники ГО "Спілка воїнів АТО Волині" Олег Твердохліб та Олександр Саботович вручають орден Ігореві Палиці за те, що захистив ... Одесу. Ігор Петрович тепер має звання "народного героя Волині" та орден "Золотий тризуб".

Озброїлися плакатами і представники Ковельської вузлової лікарні залізничників. Вони все ще опираються реорганізації цього закладу ("Укразалізниця" його зреклася, залишивши без копійки, а в області фактично нема потреби в його існуванні), хоча зарплату коштом обласної казни отримувати не відмовляються.

Та ввійти до зали вдається не відразу. Хлопці в дверях не лишають жодних шансів.

Ці молоді люди у джинсах, шортах чи спортивному одязі останнім часом чатують спокій на всіх входах до сесійної зали. Поки голова облради Ігор Палиця вручав квіти та грамоти, у дверях непідступні "тітушки" намагалися завадити залізничникам з плакатами потрапити всередину.

...А репортерці Василині Боруцькій довелося навіть поліцію викликати, бо опинилася серед натовпу і скільки не кричала, що є журналістом, хлопці були незворушними, як дуби.
Уже потім Ігор Палиця висловить своє здивування і скаже, що насправді не знає, що відбувалося і чому.

БЮДЖЕТНИЙ ФАКТОР

Депутати приступили до рутинної роботи: тривалий час озвучували запити та звернення.

Хтось ратував за ремонт дороги, хтось - моргу, інший - просив виділити кошти на матеріальну допомогу, бо (словами одного депутата) "жінка бідна аж синя" чи розробити обласну програму "боротьби із борщівником", комусь - дошкуляли кабани, які нищать посіви в селах, ще комусь - високі тарифи...

Не сталося і жодних кадрових рокіровок. А ще недавно хиталося крісло заступника голови облради під Романом Карпюком, якого, памятаємо, виключили з членів партії після того, як більшість несподівано обрала за голову фракції Василя Столяра замість Валентини Касарди. Сама ж фракція розкололася на "групу Кіндера" і "групу Карпюка".

Але чи-то домовилися обранці, чи яка інша причина існує..., та "рухати" крісло заступника не взялися. Сам Василь Столяр зауважив, що залишається лідером фракції "по закону":

"А Карпюк - заступником по закону. Все. Працюємо".

Найперше у порядку денному - буквально "вчорашнє" і гаряче ветлівське питання. Після візиту в село на Любешівщині, де не стихає конфлікт щодо демаркації кордону, Ігор Палиця ініціює створення тимчасової комісії на рівні облради, яка б достеменно розібралася у ситуації.

Очолив комісію укропівець Олександр Курилюк. До її складу увійшли Олексій Панасюк із "Самопомочі", Олександр Пирожик зі "Свободи", Юрій Ройко від радикалів, Анатолій Бусько із "Батьківщини", Михайло Скопюк від "Нашого краю" , а за пропозицією Володимира Бондаря - і голова Любешівської райдержадміністрації, депутат облради Олег Кух як представник "Солідарності".

Згодом обранці оперативно голосують за низку змін до програм. Вирішують прийняти на баланс обласної комунальної власності ковельську лікарню залізничників. Погоджують чималі площі надр у користуваня КП "Волиньприродоресурс", відмовляють "Украгазвидобуванню" в аналогічному проханні, визначаються із низкою інших проектів рішень та звернень і ... приймають зміни до обласного бюджету. Все - фактично на одному подиху.

"У нас більше немає питань?" - резюмує Ігор Палиця зрештою.

Звучить Гімн.

14-та година. Такої оперативної сесії давно не було.

"От що означає плідна робота в комісіях", - усміхаються обранці, залишаючи сесійну залу. І не знаєш: чи радіти, чи ні...

Хто кому поступився: укропівська більшість провладній меншості чи навпаки? Наразі у Білому домі той момент, коли протистояння гілок влади перейшло на рівень кабінетний, а не публічний.

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора

Перед сесією керівник апарату вивчає: що ж такого вручатимуть добровольці Ігореві Палиці
Перед сесією керівник апарату вивчає: що ж такого вручатимуть добровольці Ігореві Палиці
Хлопці в дверях
Хлопці в дверях
Залізничники прориваються...
Залізничники прориваються...
Спекотна була сесія: хотілося пити і - не до читання...
Спекотна була сесія: хотілося пити і - не до читання...
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні