У небі над Україною зафіксували дивовижне явище

0
У небі над Україною зафіксували дивовижне явище
У неділю, 5 листопада, у небі над Україною знову спостерігали полярне сяйво. Північна сторона небосхилу замерехтіла червоними, рожевими та зеленкуватими відтінками.

У соцмережах публікують фото цього рідкісного для наших широт атмосферного оптичного явищ, пише ТСН.

Світіння (люмінесценція) верхніх шарів атмосфери планети виникає внаслідок взаємодії магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру. За звичай, полярні сяйва спостерігають на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі.

Основними елементами в нашій атмосфері є кисень та азот. Від того, який саме елемент “збуджується” і на якій висоті, залежить колір сяйва.

Відомі кольори – червоний (наприклад, так світиться кисень на висотах 200—400 км), зелений, ультрафіолетовий, фіолетовий. Але кожне сяйво має свою неповторну гамму через відмінності хімічного складу атмосфери та конкретні погодні умови.

Харківський астроном Володимир Кожанов пояснив, що сьогодні яскраве полярне сяйво спостерігають у багатьох країнах Північної півкулі.

“Сталася потужна геомагнітна буря (Кр7 на 17:40 UTC), пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому”, - розтлумачив він природу цього явища.

За інформацією із соцмереж, в Україні про полярне сяйво повідомили мешканці Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Донецької , Миколаївської та Херсонської областей.













Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні