Вночі над Україною побачили унікальне явище. ФОТО

0
Вночі над Україною побачили унікальне явище. ФОТО
Попри те, що Україна знаходиться значно південніше Північного полярного кола в нашій країні раз на декілька років все ж спостерігається таке типове для цієї зони явище, як полярне сяйво. Але цього року його помітили вдруге.

Про це пише Обозреватель.

У ніч проти 25 вересня воно трапилось над Харківською областю і мало вигляд червоних стовпів. Його зафіксував користувач форуму Київського клубу аматорів астрономів Astropolis.

Він надав точні координати і час зйомки. Фото було зроблене у Богодухівському районі Харківщини, в селищі міського типу Коломак, географічні координати – 49,8° північної широти. Час фіксування явища – 25 вересня 2023 року 03:15 за Києвом.

«В наш час на сполохи намагаюся не реагувати, але у цей раз яскраве видовище обійти було неможливо», – написав автор знімка.

Він розповів, що готувався до спостережень за нічним небом і випадково помітив, як завершується сяйво. Тому він зібрав техніку, тепло вдягнувся і вийшов на вулицю, щоби зробити кілька кадрів.

За словами автора, йому вдалось застати лише досить слабке сяйво. Найяскравіше явище було помітним за 20 хвилин до того. А за 3 хвилини після стався останній яскравий спалах.

Причиною явища стала сильна геомагнітна буря, яка накрила Землю у ніч проти 25 вересня. Як пише один із телеграм-каналів, її спричинило прибуття викиду корональної маси, що стався на Сонці 20 вересня. Саме ця маса спричиняє сонячний вітер, який, потрапляючи у земну атмосферу, викликає світіння. Заряджені частинки, що прибули від Сонця, потрапляють в атмосферу і під дією магнітного поля Землі спрямовуються до північного або південного магнітного полюса. Там вони входять у верхні шари атмосфери, зіштовхуються з молекулами або атомами газів атмосфери, збуджують їх і змушують випромінювати видиме світло. Так виникають дуги, смуги, стрічки, плями та інші форми полярного сяйва. Вони можуть бути різного кольору, але зазвичай це досить яскравий відтінок.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні