Що робити, якщо повістка прийшла по пошті

1
Що робити, якщо повістка прийшла по пошті
В Україні триває загальна мобілізація. Військовозобов'язаним продовжують вручати повістки. Однак не завжди – особисто в руки. Нерідко повідомлення про виклик до ТЦК залишають у поштових скриньках.

Про це пише ТСН.

Траплялися випадки, коли військовозобов'язані знаходили повістки у своїх поштових скриньках та вирішували зробити вигляд, що нічого не отримували, фактично ігноруючи виклик до ТЦК. Декому виписували штраф за неявку, повідомлення про який вони також отримували поштою.

Покарання за неявку
Втім, адвокати Андрій Межирицький і Марина Бекало пояснюють, що законодавством не передбачено покарання за неявку у військкомат за повісткою, яку людина знайшла у поштовій скриньці.

Річ у тім, що законно врученою вважається лише та повістка, яку надають людині особисто. А ось отриманою є повістка, на якій поставила підпис особа, якій вона адресована. Відповідно повістка, яку знайшли у скриньці, – вручена незаконно.

Однак, на жаль, це не заважає ТЦК складати адміністративні протоколи про неявку та виписувати штрафи у розмірі від 3 400 до 5 100 гривень. У такий спосіб особу позбавляють можливості надати пояснення з приводу своєї неявки, апріорі записуючи до лав порушників.

Так, військовозобов'язаний опиняється в Єдиному реєстрі боржників, що може мати для нього такі наслідки як: заборону відкриття чи закриття банківських рахунків, блокування банківських рахунків, заборону відчуження рухомого чи нерухомого майна.

Лише особисто та під підпис
Кабінетом Міністрів затверджена форма повістки, яка передбачає особистий підпис військовозобов'язаного. У законі про мобілізацію прописано, як вручати повістки. Там йдеться, що повістка має бути вручена особисто та під підпис.

Її можуть надати будь-де: за місцем проживання, на робочому місці, вулиці чи блокпосту. Однак вручати повістку має право обмежене коло осіб: це представники ТЦК та СП, керівник підприємства, де працює військовозобов'язаний, управитель багатоквартирних будинків, представник органу місцевого самоврядування.

Отже, кажуть адвокати, інші способи вручення, зокрема через поштову скриньку чи смс-повідомлення - є незаконними. Тому в ТЦК та СП не мають підстав притягнути такого військовозобо’вязаного до відповідальності.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
на жаль, в УРКАїнській "правовій" державі законодавство виписане так, що людина дізнається про арешт своїх активів лише після виявлення нею неможливості користування ними. не маючи належної правової підготовки, люди микаються по різних інстанціях, втрачаючи час і пропускаючи процесуальний термін на оскарження протиправних рішень. ТОМУ ПОРАДА негайно звертатись до адвоката при виявленні неможливості користуватись своїми активами.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні