Росіяни перекидають ракетні комплекси до кордону з Україною

0
Росіяни перекидають ракетні комплекси до кордону з Україною
Через брак ракет окупанти перекидають під Брянськ протикорабельний комплекс Бал. Під удар може потрапити Київ.

Про це пише Кореспондент.

Російські окупанти стягують до українського кордону берегові ракетні комплекси Бал. Комплекс можна застосовувати для ударів по сухопутних цілях. На його озброєнні стоять ракети Х-35 та Х-35У, яким після модернізації в 2021 році збільшили дальність з 260 до 500 км.

В командуванні Повітряних сил признають, що військовим буде непросто реагувати на обстріли із систем Бал, адже швидкість польоту ракет дуже висока.

Куди перекидають Бал
Зазначимо, Бал – це російський береговий мобільний ракетний комплекс з протикорабельною ракетою Х-35. Він призначений для контролю територіальних вод і проливних зон; захисту військово-морських баз, інших берегових об'єктів та інфраструктури узбережжя; захисту узбережжя на небезпечних напрямках ймовірного висадження десанту.

За даними Центру національного спротиву, окупанти перемістили ці берегові комплекси з Краснодарського краю у Брянську область. Загалом установка призначена для ураження кораблів, проте, як вказує ЦНС, через брак відповідних ракет Бал зрівняли за дальністю та можливістю стрільби по сухопутних цілях з БРК Бастіон, що використовує надзвукову ракету Онікс.

Також стверджується, що в результаті модернізації, проведеної в 2021 році, росіяни начебто змогли збільшити дальність стрільби Х-35У із 260 км аж до 500 км. Одна пускова установка несе до восьми ракет.

Під загрозою Київ
Росія вже використовувала комплекси Бал для ударів по Одесі та Миколаєву весною та влітку 2022 року. Як пише видання, яке спеціалізується на оборонній тематиці, Defense Express формат застосування Х-35У можна порівняти із форматом використання крилатих ракет Х-22 – тобто наведення на радіоконтрастну ціль із низькою точністю влучання, що має приводити до неодмінних жертв серед мирного населення.

Ракета Х-35У оснащена радіолокаційною головкою самонаведення, а маса її бойової частини складає всього 145 кг при стартовій масі всього в 670 кг. Ця ракета має дозвукову швидкість польоту, довжину фюзеляжу до 5 метрів і розмах крил в 1,33 метри.

Експерти вважають, що з такою повітряною ціллю українські цілі ППО боротись теоретично можуть, але на практиці все може ускладнити відносно малий розмір Х-35У.

"Зважаючи на характеристики цієї ПКР, є усі підстави вважати, що окупанти хочуть застосувати Бал для обстрілів наших міст саме через "ситуативну нестачу" звичайних крилатих ракет, або ж для спроби "зекономити" класичні КР. А розміщення в Брянскій області РФ може свідчити, що під ударом цього ракетного комплексу може опинитись навіть Київ", - пише Defense Express.

Що кажуть військові
Силам ППО буде непросто реагувати на обстріли із систем Бал, адже швидкість польоту ракет Х-35 дуже висока. Про це в ефірі телемарафону сказав речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

"Звичайно, ці ракети летять доволі таки швидко, і реагувати на них важко. Можна впливати якимось іншими засобами, але я думаю, що комплекси, які здатні перехоплювати балістику, можуть з ними справлятися. Зенітним комплексам, на жаль, з ракетами, які летять понад 3,5 тис. км/год, буде важко", - сказав Ігнат.

Знищувати балістичні ракети можуть установки Patriot і SAMP/T, але Україна має їх замало, додав речник Повітряних сил. При цьому він зазначив, що легше знищити установки, які запускають ці ракети, аніж самі повітряні цілі.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні