Як захищені волинські медики «швидкої», які виїздять на виклик до хворого

0
-3
Як захищені волинські медики «швидкої», які виїздять на виклик до хворого
Медикам «швидкої допомоги» на Волині видали захисні костюми. Однак їх одягати можна лише на виклики до хворих з підозрою на коронавірус. На «звичайні» ГРВІ потрібно їздити лише з маскою та рукавичками. Персонал швидкої занепокоєний і нарікає на нестачу й інших засобів захисту.

Про це пише "Перший".

Працівники центру екстреної медицини, які звернулись до журналістів, розповіли, що жодних засобів захисту, окрім звичайних хірургічних масок, не мають. До хворих з ГРВІ вони мусять їздити без щитків (які захищають обличчя) та халатів/комбінезонів. Медики змушені самі шукати засоби захисту, щоб самостійно їх купити.

«Ми дуже боїмось за власне здоров’я і за те, щоб не принести інфекцію додому. На виклики до хворих з кашлем і температурою їздимо лише в масках, а ніколи ж не знаєш, чи це лише грип», – кажуть налякані працівники «швидкої».

Очільник центру екстреної медичної допомоги Володимир Шмаль запевнив, що усі 72 бригади в області мають захисні комбінезони, окуляри, маски та рукавички. Натомість респіраторів є всього 35.

Однак усе це медики одягають лише, якщо їдуть на виклик до хворого з чіткою підозрою на коронавірус.

«Диспетчер запитує, чи був хворий сам в тих країнах, де багато випадків захворювання, або чи контактував з тими, хто має підозру на коронавірус. Тоді бригада одягає спеціальні костюми, доставляє хворого в інфекційну лікарню, там знімає костюми і віддає їх на утилізацію. Машину на місці дезінфікують», - пояснює посадовець.

Таких комплектів бригада, каже він, має два на зміну. На решту викликів, які класифікують, як звичайні ГРВІ, медики їдуть лише з масками та рукавичками. Масок начебто видають достатньо для того, щоб змінювати їх кожні дві години.

«Якщо на всі випадки застуди одягати ці захисні костюми, то ми рахували, що на місяць роботи нам потрібно буде 22 мільйони гривень. Хто нам їх дасть?» - мовив Володимир Шмаль.

За його словами, за минулу добу було два виклики, куди медики їздили у спеціальному захисті, і 44 – куди без нього.

За таких умов наявних засобів захисту вистачить на 10-12 днів. Також комбінезони, респіратори та експрес-тести «швидка допомога» повинна отримати з китайського вантажу, однак скільки саме – тут поки не знають.

Те, що медики самостійно купують засоби захисту, Володимир Шмаль каже, не чув. Але запевняє, що готовий компенсувати витрати, якщо йдеться, наприклад, про щитки, яких замало є на балансі центру екстреної медицини. Для цього працівнику потрібно показати сам засіб захисту та квитанцію.

За словами Володимира Шмаля, усі медики перед зміною проходять огляд та опитування на наявність симптомів респіраторних захворювань.

«Якщо є хоч найменші натяки на застуду, додому – на карантин, і не з’являтись до повного одужання. Їм відкривається лікарняний, зарплата нараховується. Нам геройства непотрібно», - пояснює.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні