Дозвольте будувати без дозволу: будівельники Волині звернулися до влади. ФОТО

0
-2
Дозвольте будувати без дозволу: будівельники Волині звернулися до влади. ФОТО
Нагальні проблеми будівельної галузі Волині обговорили забудовники, представники місцевої, обласної влади та контролюючих органів.

Спільну зустріч, яка відбулася 13 березня в конференц-залі СП ТОВ «Модерн-Експо», ініціювало Волинське обласне об'єднання організацій роботодавців.


Модератором круглого столу виступив голова об’єднання та генеральний директор Modern-Expo Group Петро Пилипюк. Він зазначив, що розглядає цей захід як можливість щось змінити.
Петро Пилипюк
Петро Пилипюк

«З часів незалежності України усіх роботодавців, особливо приватних підприємців, переслідують одні і ті ж проблеми. Ми вже всі навчилися самотужки їх вирішувати, але зараз є бажання об’єднати зусилля та випрацювати пропозиції щодо ефективнішої роботи, передати їх профільним міністерствам. Дуже хочеться, щоб після цього заходу ми усі вийшли з чітким розумінням, що тільки разом – роботодавці, бізнес, влада – зможемо змінити цю країну», – наголосив Петро Пилипюк.

«Ваша ідея зустрітися з будівельниками області – дуже хороша. Влада хоче почути бізнес, їхні проблеми. Ми відкриті і готові до співпраці. Озвучені сьогодні проблеми обов’язково будуть передані на стіл Президентові України», – запевнила заступник голови Волинської облдержадміністрації Тетяна Щербак.
Тетяна Щербак
Тетяна Щербак

Насамперед будівельники скаржилися на незадовільну роботу Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та критикували запроваджений Луцькою міською радою мораторій на нове будівництво.

Зі слів члена правління Волинського об’єднання роботодавців, голови наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктора Чорнухи, мораторій створює труднощі для бізнесу. Щоб прогодувати родину, працівники виїжджають на заробітки за кордон. Також керівники будівельних підприємств області обурювалися, що в структурі ДАБІ існує система так званих «вхідних квитків». Тобто щоб отримати необхідні дозволи, будівельникам треба заплатити чималі суми. Тому Віктор Чорнуха запропонував скасувати усю дозвільну систему держави, натомість посилити контролюючу.
Віктор Чорнуха
Віктор Чорнуха

До речі, того ж дня надійшла інформація про рішення уряду ліквідувати ДАБІ. Натомість хочуть створити три структури як центральні органи виконавчої влади: Державну сервісну службу містобудування, Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні, Державну інспекцію містобудування.

«ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» – великий платник податків. Ми платимо до 100 мільйонів гривень за рік. Але складається враження, що владі не до нас. Те, що відбувається у будівельній галузі, можна назвати криком душі. До 2010 року ми працювали спокійно, без шантажу. Щось було не так – вирішувалося. Нині нам просто не дають працювати. Із грудня минулого року у Луцьку діє мораторій на будівництво. Люди тікають за кордон. Ми просимо вирішити цю проблему. Бо вже й наші люди не витримують, кажуть: «Підганяйте автобуси під міську раду, будемо мітингувати!» Ми не хочемо цього робити. Наше завдання – будувати. Тому просимо дослухатися до будівельників», – сказав Віктор Чорнуха.

Голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» також порушив питання низьких зарплат будівельників, які зводять об’єкти бюджетної сфери. На такому будівництві доводиться працювати собі у збиток. Тому соціальні об’єкти у Луцьку будують 2-3 організації. Ще одна проблема – монопольне ставлення ПАТ «Волиньгаз» та ПАТ «Волиньобленерго», які фактично розвиваються за чужий рахунок.

«Просимо облдержадміністрацію втрутитися у цю ситуацію. Будівельники і влада повинні працювати злагоджено. Ми пропонуємо запровадити контроль за нашою роботою, а не ряд дозволів. Ми будували низку об’єктів за кордоном і бачили, як ефективно діє така система», – запропонував Віктор Чорнуха.

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад обстоював думку необхідності мораторію на будівництво у Луцьку. На його переконання, мораторій треба було запроваджувати ще три роки тому.
Григорій Недопад
Григорій Недопад

«У місті не раз були випадки, коли окремі забудовники не враховували зношеності мереж. Вони зводили будинки, які створювали надмірне навантаження на каналізацію, або ж врізка в мережу була здійснена неякісно. Є навіть ситуація, коли каналізаційні відходи потрапляли в дощову каналізацію, яку зробили фекальною, що є грубим порушенням. Ми знаємо, наскільки зношеними є очисні споруди в Липлянах. Додаткові врізки і збільшення кількості стоків для них є критичними. Якщо раніше ми працювали над залученням європейських коштів на реконструкцію очисних, то зараз розглядаємо можливість збільшення фінансування з Європейського інвестиційного банку для будівництва нових очисних споруд», – зазначив Григорій Недопад.

Перший заступник міського голови нагадав, що такі об’єкти інфраструктури, як дитсадки і школи, зводять за кошти забудовника. Тим паче, що за новими нормами їх дозволяють облаштовувати на першому поверсі висотних будинків. Бо нині в Луцьку школярі навчаються у переповнених класах у дві зміни. Також чиновник зауважив, що біля новобудов бракує паркомісць для автомашин.

«Я розумію, що на будівництві створюють робочі місця. Але забудовник повинен брати до уваги стратегічне планування на 30-50 років без мораторіїв. Так, у Луцьку тимчасово призупинили будівництво. Коли розблокують? Це буде конкретно по кожному об’єкту, враховуючи мікрорайон», – зазначив Григорій Недопад.

Голова правління ЗАТ «Луцький ДБК» та представник Конфедерації будівельників України у Волинській області Руслан Вайман наголосив на необхідності відновити державну програму «Доступне житло», здешевити кредити та зробити вигідну іпотеку на житло.
Руслан Вайман
Руслан Вайман

«В Україні зростає кількість переселенців, учасників бойових дій та ветеранів, які потребують доступного житла. 6,6 мільйона українців перебувають у квартирних чергах. А ми працюємо, незважаючи на кризу. І будуємо якісне і довговічне житло, як у Німеччині. Ми поставили президенту завдання, щоб у другому півріччі 2020 року зробити іпотеку під 10% річних. На сьогодні ми маємо 16%, 20% і вище. Низка банків вже починає цю роботу. Якщо це зроблять, ми отримаємо 200 тисяч робочих місць, 100 тисяч квартир», – висловив надію Руслан Вайман.

Керівник ПП «Промбуд-5» Петро Семерей нагадав, що на календарі – середина березня, а вони ще не отримали фінансування на будівельні роботи. Хоча у попередні роки підприємство не припиняло роботи навіть узимку. Тому найкращі працівники виїжджають за кордон. І хоча на сесії обласної ради ухвалили рішення збільшити зарплату будівельникам, яку забудовники мають передбачати у проєктно-кошторисній документації, її зможуть виплачувати лише з наступного року. Цьогоріч оклади не збільшаться.
Петро Семерей
Петро Семерей

«Серйозна проблема в тому, що нас ставлять на коліна псевдобудівельники. Це фірми, які не мають техніки і знарядь, у яких числяться лише майстер і директор. Така фірма із Білої Церкви судиться за об’єкт на Волині. Хіба це справедливо? У них люди працюють за мінімальну зарплату, а до нас не хочуть іти за 15 тисяч гривень. Чому їх не перевіряють? Ми чесно сплачуємо податки і просимо владу навести порядок», – сказав Петро Семерей.

Підсумовуючи зустріч, учасники «круглого столу» домовилися узагальнити тематику виступів, створити робочу групу та напрацювати звернення до Федерації роботодавців України і місцевих органів влади з пропозиціями, які можна вирішити на локальному та центральному рівнях.

Оксана КУЦИК («Волинь24»)
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні