У храмах Волині служать постові богослужіння

0
1
У храмах Волині служать постові богослужіння
У перші дні постового тижня у храмах єпархії лунають особливі молитви.

Про це повідомляють у фейсбуці на сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України.

У кафедральному соборі Святої Трійці митрополит Луцький і Волинський Михаїл розпочав читання Великого покаянного канону преподобного Андрія Критського. У перші чотири дні Великого Посту цей канон ділиться на частини і читається на Великому повечір’ї, а на Утрені в четвер п’ятої седмиці читається повністю.

Канон можна описати як покаянний плач, що розкриває нам всю безодню гріха. Проникливі слова проникають у душу християнина і пробуджують його серце від гріховного сну. Преподобний Андрій зображує нам великі образи – Адама і Єву, рай і гріхопадіння, патріарха Ноя і потоп, Давида, Обітованну Землю і особливо Христа і Церкву. Великим цей канон називається головним чином через свою обширність. Якщо інші канони складаються із 30-ти тропарів,то Канон Андрія Критського складається з 250-ти.

У середу владика Михаїл служив першу у цьому році літургію Ранішосвячених дарів. З давніх часів Православна Церква через особливе, благоговійне шанування святої Чотиридесятниці як часу строгого посту і покаяння не відправляє повну Літургію в дні Великого посту, крім суботи і неділі, а звершує літургію Ранішосвячених Дарів. Це Богослужіння відрізняється від Літургії св. Іоанна Золотоустого і св. Василія Великого тим, що на ній подаються для причастя Святі Дари, які вже освячені на попередній Літургії.

Така Служба звершується по середах і п'ятницях у перші шість тижнів Великого посту, а також у четвер п'ятого тижня Великого посту, коли поминається преп. Марія Єгипетська.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні