Волинський священник розповів, які молитви потрібно читати у піст щодня

0
Волинський священник розповів, які молитви потрібно читати у піст щодня
У православних християн триває Великий піст, який завершиться 5 травня. Це дуже важливий період, який допомагає нам духовно очиститися і з чистою душею відзначити Великдень. Під час посту важливо не тільки утримуватися від тваринної їжі, а й регулярно молитися.

Про це у коментарі журналістам ВСН розповів настоятель храму села Романів, священник ПЦУ Денис Клюковський.

«Піст - це особливий час, як кажуть, піст - це ніби духовна весна. На нашій землі весна асоціюється з розквітанням, розпочинається життя, починає все буяти, набиратися різними барвами. Так і піст для людини - особливий період у її житті. Коли людина стає ближче до Бога.

Людина у піст має собі поставити за мету наблизитися до Бога. А як можна наблизитися до Бога? Наблизитися до Бога можна через спілкування. А що таке спілкування з Богом? Це є молитва, у молитві ми спілкуємося зі своїм Творцем. У піст людина має більше молитися», - розповів священнослужитель.

За словами священника, має бути ранкове та вечірнє правило молитви, ще можна додавати до них молитву Єфрема Сиріна. Її читають саме у піст. Цитуємо її:

«Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійності, владолюбства і пустослів'я не дай мені.

Духа чистоти, смиренності, терпеливості і любові даруй мені, рабу Твоєму.

Так, Господи, Царю! Дай мені бачити гріхи мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки віків. Амінь. Боже, очисти мене грішного».

Як зауважив Денис Клюковський, у піст церква пропонує молитися за наших померлих рідних.

«Ми віримо у те, що просимо Господа ласки за душі наших померлих, він їх почує і, можливо, змінить їх місце перебування», - каже настоятель.

Священнослужитель також розповів, які молитви і коли саме потрібно читати у піст.

«Якщо людина ходить до церкви, то вона має молитовника і у молитовнику є ранкове правило чи ранкові молитви. І там є в початкових молитвах «Царю небесний», «Отче наш», «Символ віри», далі 50 Псалом можна додавати, а також 90 Псалом. Можна читати « Богородице Діво, радуйся», молитву до ангела охоронця, до Хреста Спасителя, до Миколая Чудотворця.

Також можна додавати ранкову молитву до того чи іншого святого, який подобається. Щодо ранкових молитв, то ми у них дякуємо Господу за його милість, що могли після ночі пробудитися і просимо у Господа благословення і ніби віддаємося у його руки для того, щоб він керував нами.

А вечірні молитви, то там так само є початкові молитви: «Царю небесний», «Отче наш», 90 Псалом. Можемо додавати за порядком усі молитви і про сповідання гріхів, тому що ввечері ми дякуємо Господу за його ласку та милість, за прожитий день і просимо у нього прощення за ті всі гріхи, які ми скоїли вільно чи не вільно, словом, думкою, ділом, свідомо чи несвідомо. Дякуємо Господу за прожитий день і просимо благословення на прийдешню ніч», - розповів настоятель.

Щодо того, як часто потрібно ходити до церкви в піст, то священик відповів, що це особиста справа кожного.

«Звичайно, що у піст ми маємо відвідувати храм якомога частіше. У цей період ми маємо ставати ближче до Бога. В деяких випадках маємо змушувати себе це робити. Бо коли ми себе змушуємо щось робити, а особливо, що стосується питання віри, то ніби звершуємо подвиг», - підкреслив він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні