--> Фахівці пояснили явище блискавки та грому в січні, що спостерігали учора лучани | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Фахівці пояснили явище блискавки та грому в січні, що спостерігали учора лучани

0
-6
Фахівці пояснили явище блискавки та грому в січні, що спостерігали учора лучани
Фахівці пояснили явище блискавки та грому взимку, що вчора, 22 січня, спостерігали лучани.

Блискавка у січні – явище аномальне, але допустиме і траплялося раніше у зимові дні. А за такої погоди, як цього року, це доволі очікувано, пише "Конкурент".

Нагадаємо, в середу, 22 січня, у Луцьку зафіксували унікальне явище – протягом години в різних частинах міста падав сніг та град, гриміло та блискало.

Черговий синоптик Волинського обласного центру з гідрометеорології Світлана Гончаренко каже, що явище спричинене тим, що на Волинь після плюсової температури прийшло холодне атмосферне повітря. Синоптики й раніше фіксували такі явища.

Учора, 22 січня, примхи погоди дивували не лише лучан. Наприклад, у Любешові фіксували шквальні вітри – пориви до 18 метрів, зливовий дощ. А це явище теж характерне для теплих, літніх місяців.

«Це свідчить про зміну клімату. Ми вступили в еру потепління. Якщо говорити про блискавку та грім – це типово для теплого періоду. А саме з травня по вересень. Однак типової метеорологічної зими ще не настало, адже температури досі плюсові. Учора склалася також така синоптична ситуація, коли температура була вище нуля градусів, повітря було нагріте після дощу, який був вдень. Однак зверху повітря було холодне. Було багато вологи учора.

У хмарах внаслідок різних температур утворюються ділянки, що зарядженні різними зарядами: плюс та мінус. Ця напруженість електричного поля, яка є у хмарі, призводить до блискавок.

Нині наші зими можна назвати європейськими і ми спостерігаємо подібні випадки у різних частинах України. Тож учора склалися такі погодні умови, які спричинили для нас таке аномальне явище», – пояснює кандидат географічних наук, доцент кафедри фізичної географії Східноєвропейського національного університету Ірина Нетробчук.

Кандидат історичних наук Дмитро Гордієнко коментує, що за такої погоди явище цілком реальне. І навіть в історичних документах фіксовані такі випадки в Україні. Принаймні, точно відомо, що 3 березня 1052 року в Києві був грім.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні