На Волині з грудня – заборонено ловити раків: порушників штрафуватимуть

0
4
На Волині з грудня – заборонено ловити раків: порушників штрафуватимуть
З грудня на Волині заборонили вилов раків.Заборона встановлюється з 1 грудня по 31 березня з метою збереження та охорони популяції раків під час природного відтворення.

Про це повідомили у Волинському рибоохоронному патрулі.

Громадян закливають бути відповідальними, дотримуватися заборони та не порушувати природоохоронного законодавства – повідомив керівник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Куньчик.

Як відомо, раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається у вересні-листопаді, а іноді й взимку при температурі води 13-15 C і нижче. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається наприкінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Заборона на вилов пов'язана з тим, що типовий репродуктивний цикл річкових раків включає зимово-весняне парування, яке проходить з грудня по березень.

Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 85 КУпАП. Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн.

Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екз. раків на водоймах загального користування та 50 екз. - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні