--> На Волині відзначив ювілей унікальний хор. ФОТО. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині відзначив ювілей унікальний хор. ФОТО. ВІДЕО

0
4
На Волині відзначив ювілей унікальний хор. ФОТО. ВІДЕО
Відсвяткувала 30-річчя народна аматорська капела «Посвіт». Колектив напередодні дня створення Української повстанської армії заснував у жовтні 1989 року політв’язень радянського режиму Ростислав Кушнірук.

Напередодні 30-ї річниці створення хору «Посвіт» до Палацу культури міста Луцька зійшлися на ювілейний концерт його теперішні і колишні учасники, пошановувачі повстанської і патріотичної пісні, інформує «UA: Волинь».

Вшанування «Посвіту» відбувалося в суботу, 12 жовтня, у Палаці культури міста Луцька.

Учасників різного віку об’єднала любов до української пісні, розповів засновник капели. Хор виконує історичні, козацькі, повстанські, патріотичні і духовні твори. В репертуарі артистів близько 200 пісень.

89-річний Ростислав Кушнірук каже, що «Посвіт» створили ще до сформування на Волині Народного руху.

«Ще Народний рух не сформувався. Я побув на першому, другому засіданні і кажу: шановне товариство, то є революція. А революція без пісні неможлива. Отак почалася наша організація «Посвіт».

Першими учасниками хору стали ветерани УПА, репресовані радянським режимом патріоти і їхні діти.

Ольга Калашова у хорі 20 років. У віці двох років її з батьками і старшою сестрою виселили на Далекий Схід. Повернувшись на Батьківщину жінка, каже, розраду знайшла у пісні.

«Цей хор мені дуже близький по духу. Тому що ми були виселені на Далекий Схід в 1951 році. Виросла я в дитячому будинку, так сталося у житті. Знов є неспокій. Я дуже люблю цей хор. Ми – колектив, який завойовує серця людей», – розповідає учасниця.

Наталія Гатальська і Петро Садовський – колишні учасники хору «Посвіт». Сьогодні на 30-й день народження хору прийшли привітати зі святом і згадати улюблені пісні.

Наталія Гатальська каже, що в хорі їх об’єднав патріотизм.

«Любов до народної пісні, до історичної, повстанської, патріотичної пісні. Ми всі патріоти і вважаємо: завдяки хору «Посвіт» наші світогляди збагатилися. «Посвіт» багато дав тим учасникам, хто там хоч кілька років побув», – розповідає колишня учасниця.

А Петро Садовський додає: «Де хор виступав, то також змінювались погляди тих людей, які дивилися і слухали нас».

Як написав у фейсбуці депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик, вшанування «Посвіту» відбувалося в суботу, 12 жовтня, у Палаці культури міста Луцька. Вони тривало майже три години.

«Вже три десятиліття без цього аматорського колективу в нашому краї не обходився жоден значущий патріотичний захід. Приємно було бачити, що ветерани підготували й молоду надійну зміну «посвітян», – зазначає обранець громади.

«Щиро дякую митцям цього іміджеутворюючого для Волині колективу, який нині гуртує Алла Гас, і в якому знайшов багато щирих друзів і переконаних побратимів», – додає Пирожик.




Фото з фейсбук-сторінки Олександра Пирожика
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні