«300 спартанців» для третього жеку, або Битва за чистий Луцьк

2
4
«300 спартанців» для третього жеку, або Битва за чистий Луцьк
Чисті сходи під’їзду. Цілий світильник при вході. Охайна прибудинкова територія. Підметений двір. Для багатьох лучан сьогодні це щось, не сумісне з їх реальністю. І вина тут не тільки тих, хто смітить. А й тих, хто не прибирає.

Цілковита правда, що чисто там, де не смітять. Якби не смітили – то й у комунальників міста було б в рази менше роботи, і грошей на утримання житлового-комунального господарства треба було б тратити не так багато...

Але реалії інші. Частина лучан живе в будинках, які обслуговують житлово-комунальні господарства (колишні “жеки”). Лучани оплачують їхні послуги. Згідно з тарифами, які склали ці ж “жеки”. І лучани хочуть ці послуги отримувати їх якісними, в установленому об’ємі і періодичності.

Адже купуючи будь-який товар, людина має право обміняти його чи повернути – якщо він неякісний. А що ж луцькими комунальниками?..

Розповім це на прикладі роботи ЖКП №3, яке господарює в центральній частині міста.

ПЕТИЦІЯ ВІД ЛУЧАН

Ще у січні 2018 року на сайті Єдиних петицій з’явилася петиція лучанина Віталія Ковальчука. Той заявив: житлово-комунальне господарство №3 не виконує більшість послуг, які оплачують мешканці будинку на вулиці Ковельській, 6.

"Дезінсекція, дератизація, обслуговування димвентиляційних каналів, техобслуговування внутрішніх будівельних систем не виконується взагалі останні десять років, а поточний ремонт та прибирання території виконується частково по дзвінку на гарячу лінію міської ради", - зазначив він.

"ЗА ЩО МИ ПЛАТИМО? Прошу підтримати мою петицію, бо у всіх, кого обслуговує ЖКП №3 така ж ситуація!", - закликав лучанин.

* * *

Так це ж думка окремо взятого лучанина! – скаже хтось. Але коментарі під новиную про цю петицію переконують в іншому. Ось лише деякі з них (подаю без правок і скорочень):

Лучанка: “ЖЕК-3 – ЦЕ РАКОВА ПУХЛИНА, яку треба срочно удаляти. Одні дармоєди там сидять, роботи нуль, а гроші їм плати за роботу, яку вони взагалі не роблять. Кожен місяць платимо за "послуги", які взагалі не роблять, а в кінці року вивісили такий собі звіт послуг, які вони тіпа "робили" цілий рік і наші грошики списали на ті послуги і положили собі в кишені.

Н.К: “Жек 3 нічого не робить. прибирає в під’їздах раз в місяць. вище 2 поверху не піднімається прибиральниця. лампочки за свій рахунок купляєм. за ремонт в під’їзді взагалі мовчу. а за утримання будинку влупили раз 300 грн. в другому місяці 400. так що за утримання будинку платити більш не збираюсь.

Цю петицію підписали багато небайдужих лучан. Але для її розгляду потрібно було триста підписів...

ЩО КАЖЕ “ЖЕК”

Дотримуючись принципу, що честь мундира – це не просто словосполучення, а удавана гідність особи як представника певної організації, у луцькому ЖЕКу розповіли, чи добросовісно виконують свої послуги.

Директор ЖКП № 3 Руслан Юлдашев розповів, що вони виконують всі оплачені послуги, а з автором петиції, який переконував в іншому, вони вже порозумілись.

Зі слів директора, з автором петиції Віталієм Ковальчуком ЖКП № 3 порозумівся, і лучанин навіть був готовий зняти петицію, однак це наразі неможливо.

Директор ЖКП розповів, що послугами, які називаються дезінсекція, займається підприємство, що розташоване на вулиці Івана Франка. І переконує, що не підписав би як директор ЖЕКу акт виконаних робіт, якби не було хоча б одного підпису від мешканців, що вони таку послугу отримали.

Щодо обслуговування димовентиляційних каналів, така ж ситуація. Зі слів директора ЖКП, якщо би він не дав акти про перевірку димовентиляційних каналів, то це унеможливило б надання послуг з газопостачання "Волиньгазом" і їм всім відключили б газ.

Він додав, що в рішенні міськради чітко прописано, що вони мають надавати послуги в межах коштів сплачених мешканцями.

"Є складова тарифу, за пунктами якого надаються послуги. Якщо взяти рішення Луцької міської ради від 2013 року № 319, то там чітко мені написано вести побудинковий облік. Надавати послугу в межах коштів, сплачених мешканцями. Мешканці цього будинку на сьогодні боргують 12 тисяч гривень", – сказав Руслан Юлдашев.

На його думку, якщо би ЖКП не виконувало оплачених послуг, то люди мали б прийти й скласти акт-претензію на невиконані послуги, за яким би ЖЕК зробив перерахунок. Втім, як переконаний Руслан Юлдашев, перш ніж виставляти претензії за невиконання оплачених послуг, все ж варто погасити борг будинку в розмірі 12 тисяч гривень. Оскільки в рішенні Луцькради прописано вести не поквартирний облік, а побудинковий.

"Така послуга, як прибирання прибудинкових, то я взагалі в збиток іду. Тому що в тарифі за утримання будинку відсутній пункт, як вивіз сміття на Брище. Немає такої послуги і в тариф не закладено ні паливно-мастильних матеріалів, ні зарплати тракториста. Якби ми ці всі чинники заклали б, то ця послуга вартувала б гривень 10 за метр квадратний", – розповідає директор ЖКП № 3.

Така ж ситуація із коригуванням тарифів на утримання будинку, які мешканці, зі слів директора ЖКП, сприймають суто як підвищення. Хоча це вимушений захід, оскільки НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) з березня 2017 року (коли мешканцям вже скоригували тариф на 1,29 гривень) знову цей тариф підняв до 1,68 гривень. Відтак вже 15 березня 2018 року мешканці будинків, які обслуговує ЖЕК № 3, платитимуть за скоригованим тарифом на утримання будинку за половину лютого й надалі по 1,68 гривень, - завершив керівник ЖКП №3.

* * *

І знову ж таки: наведу кілька коментарів до цього допису на сайті "Конкурент":

ОООООГО: “Як сидіти в кабінетах, то як можна знати, що робиться на дільницях... Проблеми треба бачити, щоб приймати міри. А люди вже нічого від тих нероб не чекають. Хто платить, хто розчарувався і не платить. Така ситуація вигідна 3 - му ЖЕКУ. А потім трясуть бумажками, що люди не платять , А за що платити.

“Привокзальний”: “Усі тихо... Найбільша проблема у Привокзальному районі. Чули який вчора був сморід.. Це, напевно "якісне прибирання підвалів", що смердять. Неможна підійти до входу. Бо жек немає грошей на двері в підвал. Зате гроші бере за утримання того ж підвалу . Як іти до "ПІДКОВИ" . Перший підвал 5типоверхівки. Кому не лінь гляньте. Завалений побутовим сміттям. Це не один мішок. Там не прибиралося ніколи... Представники Жеку там не бувають , Вони чекають сигналу з гарячої лінії 15 - 45 (безкоштовна). На сигнал з Києва відреагують , це точно. І можливо , навіть поставлять двері в рахунок утримання. Ото повезе мешканцям.

“Луцьк”: За які саме послуги ви виставляєте рахунки за адресою Кривий Вал,23 ??? Адже ж там немає ні смітника, звідки б ЖКП вивозили сміття, ні контейнера. А яке прибирання в будинку ви проводите, коли мешканці прибирають самі та вхід до під'їзду закрито. То де ж ті акти, які підписали мешканці будинку? Які роботи були вами зроблені?


А ТАРИФИ РОСТУТЬ...

Автор вищезгаданої петиції, добродій Віталій Ковальчук з будинку по вул. Ковельська,6 напевно задоволений порозумінням з керівником ЖКП №3.

Але що робити іншим лучанам, які проживають під «дбайливою опікою» ЖКП №3? Так само, як пан Ковальчук, “розумітися” з комунальниками?..

З нового року всі луцькі ЖЕКи зажадали коригувати (підняти) тариф на утримання будинків. З цим сперечатися безглуздо. Адже аргументи про зростання мінімалки і вартості енергоносіїв – об’єктивні.

Комунальні підприємства стверджували: тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не відшкодовують фактичних витрат, які несуть житлово-експлуатаційні підприємства.

"Скориговані тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій для будинків зростуть в середньому до 40% та будуть введені з 15.02.2018", - йшлося у пояснювальній записці до проекту відповідного рішення виконавчого комітету.

У записці також зазначено, що інформацію про скориговані тарифи “жеки” донесли до мешканців, розмістивши на інформаційних стендах у під'їздах будинків/біля них, на офіційному веб-сайті Луцької міської ради в розділі "оголошення" та в газеті “Луцький замок”.



Зростання тарифу становить 41,4%, що більше 40,0%. А обіцяли до 40,0!!!

* * *

Реакція лучан не забарилася (знову кілька промовистих коментарів):

Ірина: “О, то я буду вимагати, щоб не пилюку здіймали мітлою в під’їзді, а щоб мили, як належить!!! Під’їзд жахливий, ремонт не робили??? За що платити? Двір замести не можливо, бо суцільне болото. Підніміть лише тарифи, то не отримаєте, і те що платили.

Віталій: “За такі послуги , які надають жеки , а особливо жек № 3 в Луцьку , то забагато і тих коштів , за які платять мешканці , а жеки належно не виконують свої функції”.


Звертаю увагу на показове слово першого коментатора: “ВИМАГАТИ”!

* * *

У вищенаведеному оголошенні в останньому абзаці написано, що до 03 січня 2018р. ЖКП №3 приймає письмово усі зауваження і пропозиції про розмір скоригованого тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Небайдужі мешканці скористалися цим:







При цьому мешканці не розуміли, коли пан Юлдашев Р.У. у відповіді на петицію від 9 січня ц.р. пояснив, що “в рішенні міськради чітко прописано, що вони мають надавати послуги в межах коштів сплачених мешканцями:

"Є складова тарифу, за пунктами якого надаються послуги. Якщо взяти рішення Луцької міської ради від 2013 року № 319, то там чітко мені написано вести побудинковий облік. Надавати послугу в межах коштів, сплачених мешканцями”.

І разом з тим не обмовився про ще одне діюче рішення виконкому: від 09.02.2010, “Про перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами м. Луцька".

Це рішення, прийняте “з метою належного забезпечення санітарно-гігієнічних умов проживання людей”, затверджує перелік послуг, мінімально необхідних для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. В тому числі тут є чіткий перелік  та періодичність виконання робіт з обслуговування будинку і прибуинкової території

Отож, цим переліком Прибирання прибудинкових територій має відбуватися тричі на тиждень. Очищення приямків, відмосток від сміття, бур’янів – 1 раз в місяць. Вологе підмітання сходових площадок і маршів першого поверху – 2 рази в тиждень. Вологе підмітання сходових площадок і маршів вище першого поверху – 2 рази в тиждень. Миття сходових площадок і маршів першого поверху – 1 раз в тиждень. Миття сходових площадок і маршів вище першого поверху – 1 раз в квартал. Вологе протирання поручнів на сходових площадках і маршах – 1 раз в тиждень. Вологе протирання дверей, підвіконь, віконних огорож, опалювальних приладів, поштових скриньок, зовнішніх поверхонь електрощитів – 1 раз в квартал. Обмітання пилу, павутиння зі стель – 1 раз в місяць. Очищення приямків з металевою решіткою при вході в під’їзд – 2 рази в місяць. Підмітання майданчиків перед входом в під’їзд – 2 рази в тиждень...

Це рішення міськвиконкому діюче і його або треба виконувати або виходити з пропозицією зменшувати періодичність, що позначиться на зменшенні тарифу на утримання.

Відповіді з департаменту ЖКГ і ЖКП №3 не забарилися. Далі без коментарів.



* * *

Колись у Луцьку буяла зелень. Луцьк (у своїй групі міст) був найчистішим і найзеленішим містом України. Його визнавали таким на просторах однієї шостої суші планети! Великий парк вздовж центральної вулиці міста, низка скверів, дерева, квіти, кущі... Луцьк втопав у зелені.

Сьогодні ж Луцьк знаходиться на 28 місці в Україні за площею зелених насаджень на одного мешканця з показником 6,4 кв.м при нормі до 20 кв.м. Тобто реальний показник майже у 3 рази нижчий від норми.

Згідно з даними за 2000 рік за площею зелених зон загального користування на душу населення наше європейське місто займає лише 14-те місце в Україні серед обласних центрів.

...У 1960 роках у кінотеатрах міста Луцька показували художній фільм «300 спартанців» - пеплум, знятий в США в 1962 р. режисером польського походження Рудольфом Мате, в якому розповідалося про легендарний подвиг 300 мужніх патріотів Афін в битві при Фермопілах.. Ці 300 перемогли.

Сьогодні ж лучани не змогли повторити спартанский подвиг. Хоч він був незрівнянно легшим – просто зібрати 300 підписів під петицією – і змусити директора третього жеку пояснити працювати, як належить.

Наразі маємо ще один шанс: звіт роботи ЖКП №3 на засіданні виконавчого комітету, запланований на 18 квітня. Ну що – виграємо битву за чистий Луцьк?..

Володимир ПОТАРСЬКИЙ, лучанин
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оті бл***кі ЖЕКи,іім треба платити по факту виконаноіі роботи..прийшли,зробили,заплатити..а ні то розігнати ііх до дідька! Це пережиток совка- декомунізувати як і памятники ульянову!!!
Відповісти
Наш будинок в центрі міста.В підізді не робився ремонт з 71-го р. Дах тече, балки вже гнилі. Сусіди викликали експерта. Він знайшов саму цілу балку і сказав, що проблем не бачить! Це все одно, що авто після аваріі в хлам, але лючок бензобака цілий, то автомобіль в порядку!
На жаль, всюди кругова порука, бо наші з вами гроші ідуть не в одну кишеню... Але далі мовчати нікуди! Адже відомомо,що "Всі злочини робляться з мовчазноі згоди оточуючих"
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні