Радянському обеліску у центрі Володимира не місце, - історик

6
1
Радянському обеліску у центрі Володимира не місце, - історик
У Володимирі-Волинському хочуть перенести обеліск Слави з центральної площі міста. Аргумент за – це можна зробити в рамках реконструкції площі аби вона не нагадувала військовий плац.

Історик Віталій Скальський каже, що радянському пам’ятнику та могилі у центрі Володимира не місце, - пише Волинь ua.

"Вважаю, що радянському пам’ятнику та могилі у центрі Володимира не місце. Наявний пам’ятник є ідеологічним. Він насправді покликаний не вшановувати пам’ять полеглих у війні, а демонструвати «силу русского оружия»", - каже історик.

"За даними ОБД Меморіал у центрі нашого міста лежать тіла: Александрова Вера Ивановна, Аллояров Тердибай, Алпанов Туланбек, Арсеньев Алексей Антонович, Артеменков Дмитрий Семенович та Арутюнян Герасим Рубенович і ще 27 невідомих осіб. Що дивного у цьому списку? Подивіться уважніше. Кидається у вічі, що усі відомі прізвища – на «А» і розташовані в абетковому порядку. Отже, це початок списку. Цілком можливо, що комусь просто стало ліньки писати увесь список і 27 людей стали безіменними", - додає Віталій Скальський.

"В ході Другої світової війни гинули наші сусіди, рідні у лавах багатьох армій. А вшановані тільки одні – ті, що воювали за Сталіна. Це несправедливо. Пам’ятник треба знести, а могилу перенести", - зазначає чоловік.

Натомість Володимир Стемковський, директор Володимир-Волинського історичного музею ім. О. Дверницького каже, що це питання переросло з площини історичної у політичну.

"Щоб вирішити питання, які переходять у політичні рамки треба робити опитування населення. Комусь обеліск в центрі подобається, комусь – ні. З політичної тепер перейдемо в економічну площину. Щоб пам’ятник перенести чи розвалити необхідні кошти. Та вони навіть потрібні на проведення опитування громадськості. Чи є міському бюджеті вільні кошти? Якщо сесія затвердить на ці роботи, до прикладу 200 тисяч гривень, і вони не потрібні ні на музей, ні на школу, ні на лікарню, ні парк, отоді їх можна скерувати на вирішення цього політичного питання", - каже Володимир Стемковський.

Анатолій Пісоцький, краєзнавець, співавтор книги «Інтелігенція Волині», викладач історії Володимир-Волинського агротехнічного коледжу:

Обеліск, якщо залишити не буде вписуватися в реконструкцію площі або ж навпаки його потрібно буде вписати в концепцію реконструкції площі. Зараз іде антикомуністична політика по всій Україні і все що пов’язане з радянським минулим ліквідовується. Та є інше. Якщо ми перенесемо поховання на цвинтар і поставимо там пам’ятник чи вдасться все відтворити так як воно є на площі? У свій час переносили музей з території Успенського собору у теперішню будівлю і відтворити стару експозицію не вдалося, бо й умови, й приміщення інші. Я розумію, що доживають останні учасники Другої світової війни, тобто ніхто не буде чинити ідеологічно спротиву перенесенню пам’ятника. Правильно ви робите, що запитуєте думку людей. У свій час я запропонував перейменувати місто, повернувши йому назву Володимир. У мене вийшла стаття у газеті «Слово правди» і під нею підписалися церковники, громадські діячі. Реакція була позитивно-негативна. Так само і з перенесенням обеліска. Одна справа зняти з училища дошку радянським прикордонним, а інша переносити поховання. За часів Союзу було прийнято ставити такі пам’ятники в центрі міста, але на нашому не написано так як у Турійську «защитникам социалистического отечества». До речі, у західному світі такі пам’ятники не стоять в центрі міста, як правило вони стоять або на цвинтарі, або на окраїні міста.

Ярослав Царук, краєзнавець, Почесний житель Волині:

З перенесенням чи знесенням обеліску виникає питання – а що буде на його місці? Де проводити заходи, адже ми звикли збиратися біля обеліску. Мені здається, що його слід залишити та й грошам буде легше. А ще краще зачекати і до цього питання повернутися пізніше.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яб ціх краєзнавців на собачому цвинтарі поховав ...
Відповісти
А давайте ще взагалі все, що побудувалося за радянського союзу знесемо і заборонимо розмовляти російською мовою. Це все історія, якою б вона не була для нас - хорошою чи поганою, ми маємо це пам'ятати і розказувати наступним поколінням. "Історик Віталій Скальський" йдіть на пенсію, будь ласка, і не морочте всім голови.
Відповісти
Тематика наукових досліджень: історія Української революції 1917–1921 рр.
Чому цей чоловік,який сидить у києві,лізе зі своїми порадами до мого міста і його памятників?????Краще,як завжди,в піндосів спитали б
Відповісти
неймовірно. навіть висловлені тверезі думки. ще не всі мозок прострибали. йдіть придурки чистити дороги, реконструктори хрінові, безголові.
Відповісти
Все валити. Наляпати хрестів, капличок і фонтанів, щоб не було де людям пройти і зібратися. буде на чому бабло накосити. А міськрада хай стоїть, це шедевр архітектури! Так само, як і все що наліпили по-під валами.
Відповісти
Постановка питання про обеліск, яку ще років 10 тому навіть уявити не можна було. То що ж робити з цим розумінням? Як відділити героїзм визволителів від злої волі загарбників, що буде одним з факторів нашого ставлення до питання про місце розташування обеліска? Це, звичайно, проблема, але вона має просте вирішення, якщо її розглядати з християнської точки зору. Адже більшість з нас себе вважає християнами, чи не так? А християнське вчення говорить нам, щоб ми прощали, якщо хочемо бути прощеними - згадаймо хоча б молитву "Отче наш...". Отже, ті, хто бачить це поховання, як могилу загарбників, мають простити їм; це потрібно не покійникам, а нам, живим - щоб не бути осудженими за гріх непрощення. І що ж, хай обеліск залишається? Не думаю. Тому що ті, хто не бачить в покійних знаряддя московської орди, згідно з християнським же вченням, порушують іншу заповідь - "Не створи собі кумира" - своїм поклонінням могилі, на якій стоїть древній оккультний символ - обеліск. Так шановні співгромадяни, це древній оккультний символ. Бо з самого початку обеліски створювались, як символи сили і перемоги і встановлювали їх на честь поганських богів. Тому не дивно, що й радянська влада, яка мала сатанинську сутність, робила те, що є огидним для Господа. Навіть московську гробницю Леніна, мавзолей, побудували, як копію пергамського жертівника, в якому приносились людські жертви ворогу Бога і душ людських. Про цей жертівник навіть у Біблії згадано:"А до Ангола Церкви в Пергамі напиши: Оце каже Той, що має меча обосічного: Я знаю діла твої, і що де ти живеш, там престол сатани..."(Відкр.2:13) Тому цей факт має визначати відношення до обеліска, як такого, тих наших співгромадян, які вважають полеглих героями. Потрібно відділити зерно від полови. Одна справа вшанування пам"яті полеглих і зовсім інша - ідеологія, за яку вони поклали життя. Антилюдська ідеологія, символами якої є всі обеліски у світі, а не лише на території колишнього соцтабору. Не має бути могила об"єктом поклоніння для християнина - це гріх. Померлі, незалежно, за що вони загинули, мають бути поховані, там, де й всі інші. До речі, чому тим, чия роль в історії нашого народу така неоднозначна, має віддаватись більша пошана, ніж тим, хто загинули однозначно за єдину мету - свободу і незалежність нашого народу? Чомусь їхні могили не стоять у центрах міст.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні