--> Василь Шкляр презентував роман про УПА, написаний на основі свідчень волинянки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Василь Шкляр презентував роман про УПА, написаний на основі свідчень волинянки

0
-2
Василь Шкляр презентував роман про УПА, написаний на основі свідчень волинянки
Відомий письменник Василь Шкляр презентував історичний роман "Троща" про боротьбу УПА.

Про це повідомляє Газета по-українськи.

"Роман про УПА?.. Складнішої теми для мене нема. У тій боротьбі було стільки зрад, стільки драматизму й трагедії… Тому я завжди відмовлявся. Якщо Бог дасть сили, то я напишу про УПА. Маю цікаві документи. Територіально це буде десь між Волинню і Галичиною – на Тернопільщині", - розповів Василь Шкляр під час візиту до Луцька у березні 2015 року.

Згодом письменник знайшов універсальну історію про бандерівське підпілля, найтяжчі часи, які прийшли в другій половині 1940-х. І не зміг оминути її стороною...

Якось у 75-му, автор навідався на Волинь: його старший брат Петро одружувався на дівчині із с. Уховецьк Ковельського р-ну. Ось як це весілля згадує нині вже легендарний письменник:

«Сидів я на весіллі, придивлявся до сільських людей, слухав. Аж підійшов потім до одного дідуся. Після третьої чарки наважився йому сказати: «Діду, а можете мені показати…бандерівця?» Дід зіщулився, вдав, що не відає, що я з нього хочу. А потім підкликав мене тихенько і каже: «Поїхали». Кіньми ми попрямували до села Скулин. Там мене той дід познайомив із місцевою жителькою Ганною Зеленою, зв’язковою УПА, що мала псевдо «Іва». Там ми з нею проговорили усе весілля… Після цього на все життя до Волині у мене свій особливий сентимент».

Так і познайомився Шкляр із жінкою, розповіді якої лягли в основу нового роману "Троща".

Цьогоріч у квітні Василь Шкляр вкотре навідався на Волинь, не забувши оминути домівку Ганни Зеленої, яка живе у селі Скулин Ковельського району.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні