«Рятують лише нічні екскурсії»: у Луцьку від туристів ховають безлад і розвалюхи. ФОТО

4
-3
«Рятують лише нічні екскурсії»: у Луцьку від туристів ховають безлад і розвалюхи. ФОТО
Брудний і занедбаний Центральний ринок – далеко не єдина проблема історичної частини Луцька. Поруч із пам'яткою архітектури національного значення – Луцьким замком – гори сміття та старезні будівлі, які давно «окупували» безхатченки. Житлові будинки без вікон, дверей і даху, у стінах яких – сміттєзвалище та розсадник антисанітарії – не найкраще видовище для туристів.

Про те, чому Луцька міська рада не вирішує чи не найголовнішу проблему історичної частини міста та як справляються з ситуацією інші міста у матеріалі «Волинь24».

«НІЧОГО НЕ МОЖЕМО ЗРОБИТИ, ЦЕ ПРИВАТНА ТЕРИТОРІЯ», - ЖКГ

Директор департаменту житлово-комунального господарства луцької мерії Юрій Крась пояснив, що у департаменті про проблему знають, однак усунути її не можуть.

«Проблема існує, але ми не маємо на неї впливу, бо будівлі знаходяться у приватній власності. У Луцьку є багато будівель, власники яких відмовляються щось робити, аби привести їх до ладу. Ми пробували боротися з ними, але це марно», - прокоментував Юрій Крась.

«ТУРИСТИ НЕОДНОРАЗОВО ПИТАЛИ, ЧОМУ В ЦЕНТРІ БЕЗЛАД І РУЇНИ», - КЕРІВНИК ТУРАГЕНТСТВА

Керівник туристичного агентства «Патріот» Богдан Климчук розповів, що розвалені та занедбані будівлі у Старому місті вдається приховати тільки під час нічних екскурсій.

Зокрема, Богдан Климчук каже, що туристи, які приїжджають до Луцька, часто скаржаться на стан Старого міста і критикують його, адже з веж замку, окрім Центрального ринку видно й занедбані споруди.

«На щастя, завдяки тому, що у нас дуже багато нічних екскурсій, розвалини під замком вдається приховати. Але це не варіант, бо туристи вже неодноразово запитували, чому в центрі такий безлад та руїни», - резюмує Богдан Климчук.

«ДЕПУТАТИ НЕ ЦІКАВЛЯТЬСЯ СТАРИМ МІСТОМ, А ЗАЦІКАВЛЕНІ В РОЗКРАДАННІ ЗЕМЕЛЬ»

З його слів, міська влада має дуже багато способів впливу на підприємців, однак представники Луцькради просто не цікавляться Старим містом, а зацікавлені в розкраданні земель.

«За життя Миколи Романюка, такі споруди завішували ширмою чи парканом. Однак так було тільки тоді, коли в місті був керівник. Тепер же міська влада не приділяє часу та уваги вирішенню проблем Старого міста. Їм треба землі під теплиці розкрасти, депутату Козюрі виділити земельну ділянку. Якби вони були зацікавлені в цьому, таких проблем би не було», - додає керівник турагентства.

ЛУЦЬК – НЕ ЄВРОПА або ЯК ВИРІШУЮТЬ ПРОБЛЕМУ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇНАХ

Богдан Климчук додає, що в європейських країнах практикують декілька способів вирішення таких проблем. Зокрема, штрафування підприємців, які мають занедбані будівлі у центрі міста.

«Нажаль, наше законодавство не регламентує порядок відчуження таких споруд, як у деяких європейських країнах. Якщо ж протягом 10-20 років ніхто не оголосив права на споруду, яка знаходиться в історичній частині міста – у європейських країнах вона автоматично переходить у власність громади», - коментує Богдан Климчук.

Практикують і продаж занедбаних споруд інвесторам за один євро. Однак, така вигідна угода діє за умови інвестиційного зобов’язання.

«Це не означає, що людина просто купила будівлю в історичній частині міста, і може лишити її як є. Існує таке собі інвестиційне зобов’язання вкласти в реконструкцію фасаду придбаної споруди не менше мільйона євро», - додав керівник туристичного агентства.

Анастасія КАЧИНА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Проблемна влада бачить тільки ринок, те місце, на якому можна нажитися
Відповісти
Проблема в ринку на якому можна заробити продавши землю. Вишиванки не забудьте одіти патріоти.
Відповісти
Порядок роблять тільки біля міської ради
Відповісти
В Євросоюзі вирішується так... А як же поляк, придбавши половину будинку на вул. Учительській (позаду НРУ), повиривав вікна, примушуючи власника іншої половини виселитись ?..
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні