Що подивитися в Румунії: 3 міста та цікаві місця в них*

0
4
Дев’ята за величиною країна ЄС та сьома за кількістю населення — Румунія має що запропонувати туристам. Тут є багато цікавих міст та визначних місць, історія яких сягає кількох століть. Туристам буде, що подивитися в кожному румунському місті, але одними з найбільш цікавих є Бухарест, Сучава та Брашов.

Що подивитися в Бухаресті



Столиця та найбільше місто Румунії — Бухарест — туристи часто називають «малим Парижем». Він схожий на французьке місто неокласичними будівлями та широкими бульварами. У місті є, що подивитися і тим, кому до вподоби паризький дух Бухаресту, і тим, хто шукає унікальні місця.

У центрі Бухаресту знаходиться одна з найбільших будівель у світі — Палац Парламенту. Його будівництво розпочалося в 1984 році за наказом диктатора Ніколае Чаушеску. Палац займає площу в 365 000 квадратних метрів та має понад 1000 кімнат. Зараз частина приміщень використовується парламентом Румунії, а інша — відкрита для відвідувачів. У 2004 році тут створили Національний музей сучасного мистецтва Румунії, у якому представлені живопис, скульптура, графіка, фотографія та інсталяція румунських і іноземних митців.



Історичним центром Бухареста є Старе місто. Воно розташоване на місці середньовічного міста, що існувало тут з XV століття. Підтвердженням цього є руїни Княжого двору, які за даними істориків, колись були резиденцією волоських господарів. Одна з найвідоміших вулиць Старого міста — страда Ліпскань. Колись вона була головною торговою артерією Бухареста. У Старому місті також знаходиться найстаріша церква столиці Румунії — церква Староста. Її побудували в 1724 році у волоському та візантійському стилях.

Афінеум — це головний концертний зал Бухареста, у якому виступають найвідоміші румунські та світові музиканти. Він був побудований за проєктом французького архітектора Альберта Галерона в 1888 році. Будівля має неокласичну архітектуру з елементами еклектики. Її кругла форма й купол нагадують давньогрецький храм. Інтер’єр Афінеума прикрашений фресками, які зображують сцени з румунської історії, а також скульптурами й позолотою. Зал має чудову акустику і вміщує майже 800 глядачів.

Створений у 1847 році за наказом князя Георге Бібеску, парк Чішміджіу є найстарішим і найбільшим парком столиці Румунії. Парк розташований у центрі міста та займає площу в 17 гектарів. Однією з головних пам’яток парку є озеро Чішміджіу. Тут місцеві та туристи можуть покататися на човнах або погодувати качок. А взимку озеро перетворюється на ковзанку.

Селянський музей є одним із найбільших етнографічних музеїв Європи. Колекція музею налічує понад 90 000 експонатів, серед яких традиційні костюми з різних регіонів Румунії, предмети побуту, керамічні вироби, ткацькі верстати, сільськогосподарські знаряддя, а також великий етнографічний архів із фотографіями й документами. Деякі експонати датуються XVII — XVIII століттями.



Цікаві місця Сучави



Місто Сучава розташоване недалеко від кордону з Україною. З 1388 по 1565 рік воно було столицею Молдавського князівства, тому багато пам’яток включені до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Середньовічна фортифікаційна споруда кінця XIV століття — це номер один, що подивитися в Сучаві. Фортеця має овальну форму й займає площу 1,5 гектара. Вона оточена товстими кам’яними стінами заввишки до 15 метрів і завширшки до 3 метрів. До 1675 року ці мури охороняли Молдавське князівство від османських і польських завойовників.

Ще однією цікавою пам’яткою Сучави є церква Святого Георгія. Вона була побудована в 1514–1522 роках за наказом молдавського господаря Богдана III Сліпого. Особливістю церкви є її фрески створені в 1534 році командою місцевих майстрів під керівництвом Томи із Сучави.



На них зображені сцени зі Старого й Нового Завітів, а також життя святих. Церква внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Ті, хто цікавляться культурою і побутом Буковини, варто побувати в Музеї буковинських традицій. Він розташований в історичній будівлі XIX століття, яка колись належала вірменській громаді міста.
Експозиція включає автентичні народні костюми з різних частин регіону, прикрашені вишивкою, бісером і металевими елементами. А також вироби, які представляють традиційні буковинські ремесла та промисли: ткацтво, гончарство, обробка дерева та металу. Окрема частина музею присвячена обрядам та звичаям буковинців.
Створений у 1860 році за ініціативою місцевого натураліста Йоана Теодоряна, Ботанічний сад сьогодні є науково-дослідним центром та улюбленим місцем відпочинку містян і туристів. Сад займає площу до 70 гектарів. Він поділений на п’ять відділів: альпінарій, розарій, японський сад, сад лікарських рослин і дендрарій. Тут росте понад 3500 видів рослин.



Місця, які варто відвідати в Брашові



У Трансільванії знаходиться ще один туристичний центр Румунії — Брашов. Місто було засноване німецькими колоністами в XIII столітті та впродовж століть був торговим та ремісничим центром, а також стратегічним укріпленням на кордоні між Трансільванією та Волощиною. Брашов прикрашають готичні, ренесансні та барокові будівлі, які варто побачити кожному туристу.

Центральна площа старого міста — Площа Ради — виникла в XIV столітті як місце зустрічей міської ради та центр торгівлі. Головною архітектурною спорудою площі є Ратуша. Вежа ратуші, побудована в 1515 році, має висоту 58 метрів. Колись вона була місцем засідань міської ради, а зараз тут Історичний музей Брашова. Ще однією визначною пам’яткою площі є Будинок Купців — ренесансна будівля XVI століття, де колись зустрічалися купці. Сьогодні тут знаходиться ресторан трансільванської кухні.



Чорна церква є найбільшою готичною церквою в Румунії. Вона була побудована між 1383 та 1477 роками на місці старого романського храму. Спочатку її називали церквою Святої Марії, але після пожежі 1689 року, яка значно пошкодила будівлю та зачорнила стіни, церква отримала назву Чорна. На зовнішній стіні церкви можна побачити бронзову фігурку хлопчика, який висовує сідниці. За легендою, вона була встановлена в XV столітті, як знак протесту проти високих податків, введених місцевою владою.

Однією з найстаріших та найвідоміших веж у системі укріплень середньовічного Брашова є Біла вежа, розташована на пагорбі Вартоломей. Її висота 20 метрів і діаметр 9 метрів, а побудована вежа була в XV столітті. Назву вежа отримала через білий колір зовнішніх стін. Сьогодні всередині вежі розташована невелика експозиція, присвячена системі укріплень Брашова.

Ущелина Турда — це природний заповідник, розташований у повіті Клуж. Її довжина становить 2,9 км, а висота стін досягає 300 метрів. Утворилася ущелина мільйон років тому водами річки Хесдате, яка прорізала вапнякові скелі Трансільванського плато. У середньовіччі каньйон служив притулком для місцевого населення під час воєн та набігів. Під час Другої світової війни в ущелині переховувалися євреї, які рятувалися від переслідувань.
Румунія — це не тільки міста, гори, ліси та чарівні села. Це ідеальне місце для тих, хто шукає автентичності, контакту з природою та втечі від щоденної метушні. Румунська гостинність, смачна кухня та багата культура роблять подорож до цієї країни особливою.



Також варто знати про Румунію



  • Румунська кухня поєднує османську та грецьку, австро-угорську та слов’янську кулінарні традиції.

  • Румунія є одним із найбільших виробників вина в Європі, особливо відома своїми сухими червоними винами, такими як Фетяска Нягра й Мерло.

  • Румунія має 7 об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

  • Румунія є батьківщиною скульптора Константина Бранкузі, який є одним із засновників модернізму в скульптурі.

  • У Румунії є декілька цілющих мінеральних джерела та бальнеологічних курортів.

  • У горах Апусені в Румунії є найбільша кількість печер у Румунії.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні