Що буде з ухилянтами в Україні, які отримали умовний термін

1
Що буде з ухилянтами в Україні, які отримали умовний термін
Військовозобов'язані, які отримали умовні терміни покарання за ухилення від військової служби, й надалі підлягають мобілізації. За повторне ухилення порушник отримає реальний термін.

Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ відповів перший заступник голови Національної поліції України - керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

На питання про те, чи можуть одразу служити ті, відносно кого винесено вироки, чи повинні чекати, топ-поліціянт відповів, що це залежить від того, яким чином в рішенні суду прописано відбування умовного терміну.

"Я думаю, що під час винесення такого рішення суд керується тим, що це в майбутньому потенційний військовий ЗСУ. І виносить рішення таким чином, щоб все ж таки можливість служити в нього була", - сказав він.

За словами Цуцкірідзе, наявність досудового розслідування, навіть підозри - це не привід не служити, оскільки усе залежить від того, який запобіжний захід обраний під час розслідування та чи не буде він обмежувати людину в пересуванні.

"У нас є випадок, коли ми встановили за запитом наших міжнародних колег осіб, відносно яких ведуться слідчі дії в одній з країн Балтії. Декілька років тому там було здійснено викрадення людини з вбивством. Фігуранти справи - наші громадяни. Так от один з них, як встановлено, знаходиться на передовій. Він дав показання і підтвердив, що до цього злочину причетні ще дві особи, які віддали життя, воюючи за нашу країну", - розповів Цуцкірідзе.

Після цього чоловіку вручили підозру, однак запобіжного заходу не обирали, тому він продовжує служити на одному з найскладніших напрямків фронту.

За словами Цуцкірідзе, наразі в Україні розслідується близько 9,4 тисячі проваджень щодо ухилення від мобілізації. З них 2,6 тисячі - були скеровані до суду.

"Дещо повільно такі справи розглядаються в судах, ми розуміємо, що на суддів велике навантаження, але вже є й вироки. У 2022 році винесено 250 вироків, в 2023 - близько 300. Все ж таки, щоб люди відчували, що відворотності покарання немає за цим злочином, судам треба ще попрацювати", - зазначає заступник голови Нацполіції.

Як зазначає заступник голови нацполіції, здебільшого результат таких проваджень - умовне покарання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нєкуй було міліонів ухилянтів-втікачів зкордони випускати! атепер кого призиватимете? 70-80річних дідусів і малолітніх дітей та їх матерів воювати? дебіли а не влада!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні