У області на заході України виявили пташиний грип

0
У області на заході України виявили пташиний грип
На Рівненщині з початку року зафіксували один випадок пташиного грипу. Загалом в Україні таких випадків було 5.

Про це пише Рівне Медіа.

Мешканців Рівненщини закликають бути обережними та нагадують заходи профілактики грипу птиці.

Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів
Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитися яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.

Симптоми пташиного грипу у людей
Симптоми високопатогенного пташиного грипу в людей бувають різними: гарячка, ускладнене дихання, кашель, біль у горлі та м’язах, запалення очей (кон’юнктивіт). Вірус є особливо небезпечним через те, що може швидко призвести до пневмонії і, крім того, спричинити важкі ускладнення на серце і нирки.

Способи профілактики
Для того, щоб уникнути інфікування домашньої птиці в особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки).

У процесі догляду за домашніми птахами (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватися ватно-марлевою пов’язкою. Суворо забороняється при обслуговуванні птахів вживати їжу, палити, пити. Періодично, двічі-тричі на тиждень, очищене приміщення та інвентар необхідно обробляти дезінфікувальними засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:
- уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
- після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;
- вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
- яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
- не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 №, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
- виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
- проводити заходи направлені на попередження виникнення грипу птиці, передбачених Інструкцією;
- повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
- до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

Крім цього, забороняється торгувати живою птицею та продукцією з неї на ринках та інших місцях торгівлі без відповідних ветеринарних документів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні