18 грудня - Модестів день: категоричні заборони на сьогодні

0
18 грудня - Модестів день: категоричні заборони на сьогодні
18 грудня за новим церковним календарем згадують святителя Модеста, патріарха Єрусалимського. У народному календарі - Модестів день.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 18 грудня
- мороз цього дня - залишок зими буде сніжним і теплим;
- снігурі співають - до снігопаду;
- вітер західний або південно-західний - до потепління;
- сніг осів під ногами - чекай відлиги.

У народному календарі 18 грудня - свято Модестів день, Модест, а також Покров худоби. За старих часів говорили: "Який Модест, такий буде і червень місяць".

Що не можна робити 18 грудня
- лаятися і лихословити;
- відмовляти в допомозі;
- влаштовувати гучні застілля, п'янки, порушувати інші правила посту.

За старих часів вважалося, що цього дня гуляє нечисть, тому заборонялося залишати на видному місці ножі. Також не можна штопати одяг - будеш протягом цілого року виправляти помилки. Не слід брати гроші в борг і давати комусь у борг - до бідності та розорення. Увечері ні під яким приводом не варто виносити з дому старий одяг, взуття та сміття - разом із ними можна винести удачу.

Що можна робити 18 грудня
Святого Модеста вважають покровителем домашньої худоби, тому святителю моляться за захист тварин від холоду, голоду та загибелі, а також за благополуччя і процвітання господарства. На іконах святого Модеста часто зображують зі святими Флором, Лавром і Власієм, до яких підносять молитви про те саме.

Тим, хто дотримується посту, в цей день можна їсти гарячу їжу без олії - з 18 грудня починається найсуворіший тиждень посту. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

Цього дня прийнято просити пробачення та пробачати.

18 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віра, Віктор, Володимир, Данило, Єгор, Єлизавета, Зоя, Іван, Ілля, Марк, Михайло, Модест, Микола, Семен, Сергій, Софія, Федір, Юрій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні