Церковне свято 17 грудня: що треба зробити і про що не можна розповідати цього дня

0
Церковне свято 17 грудня: що треба зробити і про що не можна розповідати цього дня
17 грудня за новим церковним календарем згадують пророка Данила, а також ще трьох святих - Ананія, Назарія і Мисаїла. У народному календарі - Данилов день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 17 грудня за старим стилем.

Про це пише Уніан.

17 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
17 грудня (30 грудня за старим стилем) - день пам'яті пророка Даниїла і трьох святих - Ананія, Назарія і Мисаїла.

Даниїл, Ананія, Азарія та Мисаїл жили за 600 років до Різдва Христового. Тоді Ізраїль завоювало Вавилонське царство, і практично всіх жителів країни звернули в рабство. Знатні юнаки Даниїл, Ананія, Азарія і Мисаїл теж опинилися серед бранців, але вавилонський цар Навуходоносор взяв їх до свого двору.

При дворі юнаків стали навчати халдейської мови та різних наук, проте ті берегли пам'ять про свою батьківщину. Переказ каже, що за це Господь дарував їм мудрість, а Данило отримав дар прозорливості. Він умів тлумачити сни царя Навуходоносора - передбачив загибель Вавилону і пришестя Спасителя. За переказами, Даниїл також переконав перського царя Кіра, який пізніше завоював Вавилон, звільнити іудеїв від рабства.

До біблії увійшла книга пророка, де Даниїл розповів про диво, яке сталося з його друзями. Ананія, Азарія та Мисаїл відмовилися поклонитися ідолу вавилонського бога Мардука і їх за це кинули в палаючу піч. Але вони продовжували молитися Богу, раптово з'явився Ангел Господній і охолодив полум'я. Так усі отроки залишилися неушкодженими.

Свято 17 грудня за старим стилем - день пам'яті святої Варвари Іліопольської та мучениці Іуліанії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 4 грудня.

Про що говорять прикмети на 17 грудня
За прикметами дня дивляться, якою буде погода надалі:

вітер зі сходу - похолодає;

тиха і ясна погода - до вечора чекай морозу, а якщо день похмурий - буде сильний снігопад;

мороз цього дня - до довгих холодів;

захід сонця червоний - це до потепління.

У народному календарі 17 грудня - свято Данилів день. Вважалося також, що якщо у цей час випаде іній, то через тиждень має потеплішати.

Що не можна робити 17 грудня
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

вступати в суперечки, лихословити, лаятися;

відмовляти в допомозі;

порушувати правила посту;

займатися шиттям і рукоділлям - можна отримати травму.

За народними прикметами цього дня не варто скаржитися на долю і розповідати будь-кому про свої невдачі, інакше вони супроводжуватимуть вас цілий рік. Не варто також спізнюватися - можна пропустити свою удачу.

Що можна робити 17 грудня
Цього дня можна піти в храм або помолитися вдома. У святих просять зміцнити дух і віру, вважається, що пророк Данило захищає від посухи, голоду, епідемій, навал ворогів і братських міжусобиць.

Тим, хто дотримується посту, в цей день можна їсти гарячу їжу з олією, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

За народними прикметами в цей день потрібно неодмінно покласти в кишеню монету - вірили, що тоді не буде проблем з грошима.

17 грудня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Іван, Микита, Микола, Данило, Денис, Олександр.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні