Як звільнитися зі строкової служби під час воєнного стану

0
Як звільнитися зі строкової служби під час воєнного стану
Демобілізація військовослужбовців можлива тільки після закінчення воєнного стану або після наказу президента про демобілізацію. Просто так воїн ЗСУ припинити службу не може за винятком чотирьох варіантів.

Про це пише УНІАН.

Як можна звільнитися з ЗСУ у воєнний час - законні способи
Звільнитися зі служби за контрактом або перестати бути солдатом-строковиком можна, якщо боєць потрапляє під одну з чотирьох категорій.

Він може бути звільнений від несення військової служби:
За станом здоров'я.

Через досягнення граничного віку несення служби.

У зв'язку з набранням законної сили обвинувального вироку суду, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання.

За сімейними обставинами.

Останній пункт має кілька варіантів, використовувати його мають право далеко не всі.

Чи можна піти зі строкової служби раніше за сімейними обставинами
Так, якщо ситуація з сім'єю, в яку потрапив воїн ЗСУ, аналогічна одній з тих, що описані в законодавстві. До них відносяться:

Необхідність постійного догляду за хворою дитиною, дружиною або чоловіком, а також за власними батьками або батьками дружини (чоловіка).

Виховання дитини з інвалідністю віком до 18 років.

Якщо обоє батьків проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років, звільнитися може один.

Коли військовослужбовець самостійно виховує дитину або дітей віком до 18 років.

Виховання військовослужбовцям трьох і більше дітей віком до 18 років.

Вагітність або декретна відпустка по догляду за дитиною.

Необхідність здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, або необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи.

Необхідність постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду (у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд).

Наявність дружини або чоловіка з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків або батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I або II групи.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує постійного домашнього догляду, що визначено в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку - для жінок-військовослужбовців.

Виховання дитини, яка перебуває у важкому стані.

До такого стану відносять наявність тяжких вроджених вад розвитку, ДЦП, тяжкі психічні розлади, онкологічні, онкогематологічні захворювання, з цукровий діабет I типу (інсулінозалежний). Також якщо дитина хвора важкими перинатальними ураженнями нервової системи, рідкісними орфанними захворюваннями, при гострих або хронічних захворюваннях нирок IV ступеня, а також якщо він отримав важку травму і потребує трансплантації органу або паліативної допомоги.

Всі варіанти вимагають медичного висновку з боку ВВК або МСЕК, а також документів, що підтверджують родинні зв'язки, крайню необхідність регулярного догляду за хворим і факт того, що тільки військовослужбовець може це робити.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні