Який обігрівач вибрати: особливості, переваги та недоліки*

0
5
Готуючись до цієї зими, обов’язково треба придбати обігрівач. Як там ще буде з центральним опаленням, невідомо, а у вас – запасний варіант. Крім того, у старих будівлях завжди температура недостатньо висока для комфорту, навіть якщо опалення працює в штатному режимі. Та й у тих кімнатах кутових квартир, де дві стіни контактують з морозним повітрям, без обігрівача не обійтися. Залишилось лише з’ясувати, який саме пристрій буде оптимальним конкретно у вашому випадку.

Інверторні спліт-системи або кондиціонери



Нове слово у сфері обладнання, що охолоджуює та прогріває приміщення. Інверторні кондиціонери працюють на іншому принципі, ніж звичайні, тому мають значні переваги перед усіма іншими типами обігрівачів:

  • Ефективне опалювання в холодні місяці. Деякі кондиціонери інверторного типу можуть підтримувати комфортну температуру вдома навіть тоді, коли за вікном термометр показує мінус 30 за Цельсієм. Причому ефективність обігріву вища в порівнянні з будь-яким електричним обігрівачем.

  • Економічність: інверторні кондиціонери споживають до 40% менше енергії, ніж звичайні

  • Швидке досягнення заданої температури та точна її підтримка впродовж указаного часу.

  • Невисокий рівень шуму.

  • Низьке навантаження на електромережу за рахунок відсутності високих стартових токів.



Але інверторні кондиціонери мають і мінуси.

  • Зовнішній блок має досить велику вагу, що при монтажі може додати проблем, якщо стіни старі.

  • Електроніка кондиціонера інверторного типу занадто чутлива до перепадів напруги.

  • Якщо буде потрібний ремонт, він, скоріш за все, обійдеться недешево у зв’язку з великою кількістю електронної «начинки».



Не будемо забувати й про те, що інверторний кондиціонер сам по собі коштує солідно, і купити його зможе не кожна сім’я.

Кондиціонери (переваги/недоліки)



Купуючи кондиціонер, деякі покупці розраховують його використовувати також як додаткове джерело обігріву. А можливо, і в якості повноцінної опалювальної системи.

Деякий сенс у цьому присутній. Кондиціонери для обігріву дійсно можуть бути корисними, щоб нагріти повітря у кімнаті, і в такому їх використанні є свої переваги:

  • В кондиціонер вмонтований вентилятор, завдяки якому тепло поширюється швидше, ніж при використуванні обігрівачів та опалювальних систем, тепло від котрих поширюється за рахунок природньої конвекції.

  • Кондиціонерами легко керувати: з допомогою пульту ви можете регулювати температуру в кімнаті та користуватися іншими опціями.

  • Йдучи на роботу, можна не турбуватися, що за час вашої відсутності дім занадто промерзне: у кондиціонерах є режим підтримки заданої в налаштуваннях температури.



Проте не все так чудово. Якщо прилад не інвекторний, він ефективний найчастіше лише в міжсезоння, коли вулична температура коливається біля нуля. Деякі моделі можуть виконувати функцію обігріву до -7 градусів зовні квартири, але не нижче. При цьому їх теплопродуктивність падає на 50 та більше процентів.

Якщо ви плануєте використовувати кондиціонери для обігріву тільки в період, поки не включать центральне опалення, економніше буде придбати звичайне обладнання – воно дешевше, ніж інвекторне. Або придивіться до переносних кондиціонерів: їх ціна ще нижча, а мобільність дозволяє опалювати саме ту кімнату, де ви знаходитеся.

Електричні конвектори (переваги/недоліки)



Ще один опалювальний пристрій, який в останні роки почав користуватися підвищеним попитом. Розглянемо плюси та мінуси цього типу обігрівача.

Переваги:

  • простота використання;

  • доступна ціна;

  • пожежна безпечність – гріючі елементи сховані в корпусі, прилад відключається, якщо він перекинеться або нахилиться занадто близько до підлоги або стіни;

  • не спалює кисень;

  • пересушує повітря незначно, проблема вирішується підручними засобами;

  • безшумність роботи;

  • швидкий прогрів приміщення;

  • в деяких моделях – можливість регулювання температури до десятих часток градусу;

  • довгий (до 20 років) термін експлуатації.



Щодо мінусів - він лише один. Конвекторний обігрівач – не дуже економний прилад, тому рахунки за електроенергію можуть засмучувати. Але при грамотному використанні такий опалювач може вважатися одним з найкращих варіантів, щоб прогріти кімнату.

Керамічні обігрівачі (переваги/недоліки)



Відносно нові прилади, які вже знайшли своїх покупців. І недарма: такі опалювачі виправдовують захоплені та схвальні відгуки.

  • В порівнянні з іншими опалювальними системами обігрівач керамічний визнаний найбільш енергоефективним.

  • Його можна встановлювати в приміщеннях з високою вологістю.

  • Опалювачі випускають в різних видах: є підлоговий варіант, досить великим попитом користується керамічний обігрівач настінний, набирає популярності стельова версія. Причому настінні опалювачі неважко змонтувати самостійно. Для установки стельових краще все ж викликати професіонала.

  • Обслуговувати обігрівач керамічний надзвичайно просто: треба лише час від часу витирати пил з його поверхні.

  • Керамічні обігрівачі пропонують у продажу в різному дизайні. Є стилізовані під природний камінь, є із оздобленням нержавіючою сталлю. Деякі керамічні панелі зроблено з використанням різноманітних кольорів. Знайти обігрівач керамічний, що гармонує з сучасним інтер’єром – не проблема.



Тепер про недоліки. Ремонтна спроможність у «кераміки» низька. Незначні тріщини можна затерти спеціальною сумішшю. Але якщо панель розкололася, відремонтувати її не вийде. А це – великий мінус: обігрівач керамічний розбивається досить легко, достатньо одного сильного удару.

Вихід зі строю ТЕНу – теж проблема. Якщо він залитий розчином-ізолятором, обігрівач можна лише віднести на смітник.

Масляні обігрівачі (переваги/недоліки)



Ці опалювачі нам давно знайомі, звичні, майже рідні. Незважаючи на появу нових альтернативних теплоносіїв, обігрівач масляний продовжує впевнено займати свою нішу на ринку додаткових опалювальних систем.

Його переваги:

  • пожежна безпечність: нагрівальні елементи знаходяться в кожусі-корпусі, спровокувати появу полум’я достатньо важко;

  • необхідність ремонту дуже низька – ламатися в приладі просто немає чому;

  • можливість тривалого (до трьох діб) безперервного використання;

  • безшумність;

  • відсутність сторонніх запахів при використанні обігрівача.



А ще – невисока вартість. Обігрівач масляний майже найдешевший прилад у своєму секторі. Крім того, існують коливання в ціні навіть серед моделей одного й того ж виробника: чим менше секцій у опалювача, тим нижча його вартість.

Однак і мінуси у масляних обігрівачів присутні. Вони багато важать (хоч цей недолік і компенсується колесами, якими часто обладнані опалювачі); досить довго розігріваються, тобто починають гріти приміщення з деяким запізненням; а коли масло у внутрішньому контейнері розжарюється, воно може тріщати. Та й економічним приладом обігрівач масляний назвати складно: електроенергії він використовує немало.

Інфрачервоні обігрівачі (переваги/недоліки)



Коли ці опалювачі тільки з’явилися на ринку, вони визвали справжній ажіотаж. Але стихнув він досить швидко, хоча обігрівач інфрачервоний має і незаперечні переваги, серед яких:

  • швидкий (приблизно за 30 секунд) прогрів тих поверхонь, що знаходяться поряд;

  • можливість розташувати прилад в зручному місці – є моделі настінних обігрівачів, є навіть стельові варіанти;

  • безшумність;

  • значний строк експлуатації;

  • достатньо висока ремонтна спроможність.



Але в очах користувачів мінуси часто переважують плюси. Інфрачервоний обігрівач гріє предмети, а не повітря, тому в кімнаті комфортної температури не слід очікувати. А поблизу від UFO можна навіть отримати обпік. Він відзначається високим рівнем енергоспоживання; поверхні поряд з ним можуть втратити естетичний вигляд від перегріву; діти та домашні тварини іноді отримують термічні травми від цих опалювачів (настінних моделей це не стосується, якщо вони розміщені достатньо високо).

Проте такі опалювачі незамінні на відкритих майданчиках – балконах, терасах, верандах. Тому ними полюбляють користуватися дачники, які відвідують свої володіння взимку.


Тепловентилятори (переваги/недоліки)



Цей тип обігрівачів теж нам давно знайомий. «Дуйчики» поважають і зараз: вони легкі в транспортуванні, швидко прогрівають приміщення, можуть бути встановлені на будь-якому підлоговому покритті (є також і настінні варіанти), безпечні при правильній експлуатації, не загрожують травмами навіть малолітнім мешканцям житла, можуть зігрівати окрему зону – багато людей полюбляють встановлювати тепловентилятор під столом, щоб тепле повітря гріло ноги.
При цьому тепловентилятори створюють шум, занадто сушать повітря та можуть видавати неприємний запах, якщо на спіраль попаде пил. Але головний мінус – такі обігрівачі з’їдають багато електроенергії, тому не можуть бути основним джерелом опалювання, лише додатковим.
Яким саме способом зігріти власну домівку – вирішувати вам. Головне, щоб співвідношення фінансових вкладень та результатів цілком та повністю вас влаштовувало.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні