Розповіли, як відрізнити підроблене віскі

0
-1
Розповіли, як відрізнити підроблене віскі
Вчені з Університету Глазго створили систему хімічних сенсорів, яка здатна розрізняти сорти віскі, а також виявляти підробку.

Нова розробка здатна визначати найтонші відмінності в смаку напою - наприклад, з легкістю відрізнить віскі, що зберігалося в різних бочках, пише ВВС Україна.

Створена вченими система штучних рецепторів практично безпомилково визначає вік віскі, також досить точно може сказати, коли створили напій - 12, 15 або 18 років тому.

Як стверджують розробники, механізм на кшталт "штучного язика" визначає сорт віскі, його вік і походження "з точністю понад 99%".

Група розробників успішно протестувала різні зразки з лінійок віскі таких брендів як Glenfiddich, Glen Marnoch і Laphroaig.

"Штучний язик" створили інженери та хіміки з Університету Глазго та Університету Стратклайд (Глазго). Дослідження, присвячене використанню системи "смакових рецепторів" з наноструктурних металів для дегустації віскі, було опубліковано в журналі Nanoscale.

"Ми називаємо цю розробку "штучним язиком", тому що за принципом роботи це нагадує людський язик. Він не скаже вам, з яких хімічних елементів складається чорна кава, але він знає, на що схожа чорна кава", - говорить один з авторів розробки Аласдер Кларк з Університету Глазго.

Крім очевидної сфери застосування цієї розробки - визначення автентичності алкогольної продукції, - її також можна використовувати для перевірки безпеки продуктів харчування, визначення якості продуктів та їх безпеки, кажуть розробники.

"Спочатку ми думали, що це стане в пригоді в першу чергу в харчовій промисловості, для контролю якості продуктів. Наприклад, якщо ви працюєте в компанії, що виробляє яблучний сік, ви могли б використовувати цю технологію для того, щоб перевірити, що сьогоднішня партія соку не гірша за ту, що ви зробили минулого тижня ", - пояснює Аласдер Кларк.

За словами Аласдер Кларка, "штучний язик" може використовуватися також для "тестування" практично будь-якої рідини, не тільки віскі. Технологія може використовуватися в невеликих, портативних пристроях, призначених для виявлення отруйних речовин в рідині або, наприклад, екологами для аналізу стану річкової води і виявлення забруднень, кажуть вчені.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ


Кому заборонено пити вино Кому заборонено пити вино
14 грудня, 2023, 19:47
0
Як швидко протверезіти Як швидко протверезіти
15 серпня, 2023, 19:47
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні