«Відмовитися від вейпу легше, ніж від куріння тютюну», – лучанин про електронні сигарети

1
5
«Відмовитися від вейпу легше, ніж від куріння тютюну», – лучанин про електронні сигарети
Щорічно у третій четвер листопада відзначають Міжнародний день відмови від куріння. Багато затятих курців, щоб покінчити із шкідливою звичкою, переходять на вейпінг. Чи справді це допоможе позбутися потягу до цигарок? Що таке вейпінг і чи варто молоді пробувати E-сигарети? Про це інтернет-виданню «Волинь24» розповів лучанин Єгор Кретов, експерт у сфері вейпінгу.

ВЕЙПІНГ – НЕ ПЕРЕШКОДА ЗАЙМАТИСЬ СПОРТОМ

Вейпінг – процес парування при використанні електронних сигарет.

Єгор до того, як розпочав «парити» електронні сигарети (традиційні цигарки курять, а електронні сигарети – «парять» – ред.), курив два роки. У сфері вейпінгу парубок уже понад 4 роки, проте це не заважає йому активно займатися спортом. За його словами, коли курив традиційні цигарки, такого бажання не виникало, «дихалка» була інакшою, почував себе дуже в’яло.

«Мені перехотілось курити в один момент, викинув пачку цигарок і перейшов на електронні сигарети. Тепер періодично займаюся в тренажерному залі, катаюсь на сноуборді та ковзанах. Наші легені не пристосовані до будь-якого куріння. Однак ті, хто хочуть кинути курити тютюн, можуть легко приєднатись до когорти поціновувачів е-сигарет. Дехто витрачає гроші на алкоголь, дехто на наркотики, а хтось обирає для релаксу вейп. Як на мене, найбільш лояльний спосіб розслабитись – попарити вейп», – розповідає вейпер.

Єгор популяризує відмову від куріння, проводячи акцію: якщо людина приходить і купує свою порцію заправки-рідини для вейпінгу і викидає пачку тютюнових цигарок, то він робить чималу знижку.

НА ВЕЙП ПЕРЕХОДЯТЬ ПІСЛЯ ТРАДИЦІЙНИХ ЦИГАРОК

Як стверджує хлопець, вейп популярний серед тих, хто відмовився від традиційного куріння. Зазвичай це люди трохи старшого віку, зокрема ті, кому за 40-50 років. Такі курці обирають як альтернативу для цигарок так звані POD-системи. Завдяки їм курцям вдається втамувати нікотиновий голод. Їх вистачає на 10-15-ти затяжок. Максимальні витрати такого релаксу – 600 гривень.

ПРО РІЗНИЦЮ МІЖ ТРАДИЦІЙНИМ КУРІННЯМ ТА «ЕЛЕКТРОНКАМИ»

Єгор розповідає, що деякі тютюнові компанії намагаються залякати вейперів, насаджуючи неправильну думку про те, що гліцерин залишається в легенях. Трьохатомні спирти фізично не можуть залишати осад в легенях, стверджує експерт з вейпінгу. Вони осідають в горлі, після цього вейпер лише легенько покашлює. Нічого страшного в цьому немає, каже Єгор.

У соціальних мережах можна відшукати різноманіття аматорських дослідів щодо порівняння цигарок та їхніх електронних аналогів. До прикладу, купол наповнюють ватою, крізь нього пропускають цигарки. Такий експеримент проводять і над вейпом. У чому різниця? Вата після цигарок повністю чорніє, а після вейпу – лише трохи набирається водою. Це наочний приклад того, що відбувається з нашими легенями під час куріння тютюнових виробів.

БУДОВА І КЛАСИФІКАЦІЯ Е-СИГАРЕТ

Пристрій має три основні компоненти: випарник (змінний елемент, де міститься спіраль і вата), батарейний блок, резервуар для спеціальної ароматизованої рідини. У резервуар рідину закапують або заливають – залежно від типу «електронки».


Вата поглинає рідину з гліцерину, пропіленгліколю і харчових ароматизаторів. Струм подається від акумулятора на спіралі, що розігріваються, а рідина з вати випаровується.

Є два типи Е-сигарет: механічні моди і «плати». Механічний мод – це просто мідна або латунна трубка з кнопкою. У «платі» є акумулятор, екран, можливість регулювання потужності пари, тобто можна все підлаштовувати до своїх уподобань.

Для того, щоб обрати найбільш оптимальний варіант електронної сигарети, варто орієнтуватись на два основні аспекти: мета вейпінгу і бюджет. Дехто хоче просто спробувати, що ж таке той вейп, хтось прагне відмовитись від куріння тютюнових виробів, інший має бажання займатись клаудчейзінгом*. У Луцьку це ще не набуло широкої популярності, каже Єгор Кретов. Щоб робити круті трюки з димом, треба вміти контролювати дихання. Хтось купує бюджетні варіанти, а дехто вподобав дорожчі «електронки», які дають яскравіше відчуття смаку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Чи шкідливо курити електронні цигарки

ВЕЙПІНГ І ЗАКОН

Законом заборонено куріння тютюнових виробів, а також Е-сигарет на робочих та у громадських місцях, за винятком спеціально відведених для цього місць.

«Ми не продаємо рідини для заправки неповнолітнім, позаяк не хочемо мати проблем із їхніми батьками. До нас заходять 17-річні підлітки, яким можемо продати «нульовку» (рідина для заправки електронних сигарет без нікотину). Якщо неповнолітні приходять із проханням замінити спіраль чи вату, тоді проблем немає. Адже сам вейп вони купували деінде, не в нас. Однак рідини-заправки продаємо лише повнолітнім», – каже Єгор Кретов.

КАЛЬЯН VS. ВЕЙП

Кальян більш шкідливий, ніж традиційні цигарки, стверджує Єгор. «Такий висновок можна зробити навіть після моніторингу своїх відчуттів. Якщо курити по одному кальяну впродовж тижня, то відчуватиметься важкість у легенях, в’ялість, втома тощо. Ми не знаємо, який тютюн кладуть туди, який там вміст нікотину. Ви ж помічали, що таку інформацію ніколи не надають», – каже лучанин.

Один із вейперів Іван Каравіцький розповів свою історію відмови від куріння:


«Після десяти років куріння я вирішив із цим зав’язати. Ось-ось буде два роки, як я відмовився від традиційних цигарок. Мені просто це набридло. Випадково надибав на львівську контору, де придбав перший вейп. Впродовж двох років я не взяв до рота жодної цигарки. До того за день викурював майже дві пачки цигарок. Більшість вейперів «парить» цілий день, якщо є така можливість».

Ігор Глухов, вейпер:



«Я думаю, всі в підлітковому віці пробували курити. Як-то кажуть, балувались. Я також балувався, проте ніколи не курив упродовж тривалого періоду. До вейпінгу пристав через власника одного з вейп-магазинів. Побачив, що він курить щось таке цікаве і смачне. Захотів спробувати щось нове, почав відкладати гроші. Першу свою «електронку» придбав приблизно три роки тому. Так мене затягнуло».

Е-СИГАРЕТИ ЗІ СМАКОМ ДЖЕМУ, ТОСТІВ І МАСЛА

«Головний необхідний атрибут для електронної сигарети – це заправна рідина, – розповідає Єгор Кретов. – Заправки-рідини бувають різного походження: американські, малайзійські, польські, російські. Вміст нікотину в американських рідинах більше відчувається. У виборі смачних заправок кожен знаходить себе. Найдивніше з того, що я куштував – огірок з тропічним фруктом. Гармонійний і цікавий тандем – манго й ананас, вишня і грейпфрут тощо. Є фруктові смаки, є зі смаком випічки. Є заправка з джемом, тост і масло. Така оригінальна банка рідини американського виробництва коштує 600 гривень, її вистачає на місяць».

Єгор демонструє рідину-заправку зі смаком випічки. Обережно капає собі на долоню і дегустує. Запах справді нагадує ароматну домашню випічку. З неабияким захватом пропонує скуштувати рідину й кореспонденту «Волинь24».

ВЕЙПІНГ ЯК СУБКУЛЬТУРА

Відмовитися від вейпу легше, ніж відмовитись від куріння традиційних цигарок. «Електронки» передбачають менший вміст хімічних речовин, суто нікотин, який і викликає звичку. Єгор часто залишає свій вейп на роботі, його від цього «не ламає». Він переконаний в тому, що зараз вейпінг – ціла субкультура.

Єлизавета НАХАМЕЦЬ

Фото автора


Передрук заборонено.

*Клаудчейзінгмистецтво випускати ароматні «хмари» диму за допомогою Е-сигарети. Часто влаштовують навіть змагання між вейперами, а переможці «хмарних перегонів» отримують грошову винагороду.

Єгор Кретов
Єгор Кретов
Різноманіття вейпів
Різноманіття вейпів
Клаудчейзінг
Клаудчейзінг
Заправки-рідини для вейпів.
Заправки-рідини для вейпів.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наступного разу рекламуйте гумових мадам, пиво безалкогольне.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні