Волинські госпітальні округи: Чи буде масове закриття районних лікарень?

1
0
Волинські госпітальні округи: Чи буде масове закриття районних лікарень?
Медична реформа вносить все нові корективи у не дуже спокійне життя українців. Однією із сенсаційних тем став поділ областей на госпітальні округи.

Уряд запропонував три округи на всю Волинську область – Луцький, Ковельський та Нововолинський. Громадськість такий поділ обурив. Особливо обділеними вважали себе мешканці поліських районів – Любешівського, Камінь-Каширського, Любомльського та Шацького, які розташовані на немалій відстані від центрів госпітальних округів.

Як поділили Волинь на госпітальні округи і чи передбачає це автоматичне закриття районних лікарень – у матеріалі «Волинь24».


ЧИНОВНИЦЬКІ ПРОПОЗИЦІЇ VS РЕАЛІЇ

Реформування медицини передбачає створення в кожній області госпітальних округів. Як вони будуть утворюватися і працювати, українські високопосадовці розписали у Постанові Кабміну «Про затвердження порядку створення госпітальних округів». Документ прийняли майже рік тому – 30 листопада 2016 року.

Фактично, госпітальний округ – це частина території області, в межах якої розташована хоча б одна (але може бути і більше) багатопрофільна лікарня із спеціалізованою та екстреною медичною допомогою.

Центром госпітального округу рекомендують вибрати населений пункт з населенням понад 40 000 людей, в якому є така лікарня.

У вересні Кабмін затвердив додаток до Постанови, яким поділив Волинь на три округи. Найбільший Ковельський округ охоплює вісім районів: Ковельський, Камінь-Каширський, Любешівський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Турійський та Шацький. Луцький округ розміщений на території Луцького, Горохівського, Ківерцівського, Маневицького і Рожищенського районів. Найменший Нововолинський округ об’єднує три райони – Іваничівський, Володимир-Волинський і Локачинський.

Волинь поділили на три госпітальні округи
Волинь поділили на три госпітальні округи

При цьому Постановою обумовлено, що межі округу мають визначатися часом доїзду до лікарні: дорога не повинна займати більше години. Також передбачений так званий радіус зони обслуговування – не більше 60 кілометрів по дорогах з твердим покриттям.

Якщо за межами такого 60-тикілометрового радіусу проживають громади, які разом мають понад 120 тисяч населення – їх потрібно об’єднати в окремий округ. Якщо ж менше 120 тисяч – просто приєднати до сусіднього округу.

Коли розглянути запропоновану для Волині схему із трьох округів і порахувати кілометраж від віддалених сіл до центрів цих округів, відстань суттєво перевищує 60 кілометрів.

До прикладу, за допомогою сервісу автоперевезень Della ми підрахували відстань від центру госпітального округу у Ковелі до Любешова. Вона становить 125 кілометрів, а час у дорозі становить 1 годину 51 хвилину.

Відстань від Любешова до Ковеля – більш ніж вдвічі перевищує норму
Відстань від Любешова до Ковеля – більш ніж вдвічі перевищує норму

Відстань від Ковеля до села Деревок Любешівського району ще більша – 135 кілометрів, час у дорозі – понад 2 години.

У Любешівському районі є села, іще більш віддалені від центру госпітального округу
У Любешівському районі є села, іще більш віддалені від центру госпітального округу

Не менші відстані до центру госпітального округу очікують і на селян Шацького району. Адже щоб дістатись до Ковеля їм потрібно більше години.

КРАЩЕ – МЕНШЕ, АЛЕ – КРАЩЕ?..

Пропозиція створити ще один округ із центром у Камені-Каширському так і не знайшла підтримки у чиновників. Зокрема, начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк переконаний, що три госпітальні округи – цілком достатньо для Волині.

«Уже є Постанова Кабміну «Про порядок створення госпітальних округів», яка передбачає три округи – Луцький, Ковельський Нововолинський. Перед тим була зроблена величезна робота, яка оцінювала і кадровий потенціал, і потоки пацієнтів – враховувалося дуже багато критеріїв», – розповідає посадовець.

На його думку, для Волині вистачило б і двох округів – Луцького і Ковельського. Адже коротша дорога до лікарні ще не гарантує миттєве надання послуги.

На думку головного медика Волині, область можна було б поділити і на два госпітальні округи
На думку головного медика Волині, область можна було б поділити і на два госпітальні округи

«У районних лікарнях є один-два хірурги. Але вони ж там не є цілодобово. Так, лікарня – ближче і хворого швидше туди привезуть. Але однаково будуть чекати годину, поки зберуть бригаду. І то – когось знайдуть, а когось – ні. То може краще відразу завезти людину туди, де є лікарі цілодобово?», – пояснює Ігор Ващенюк.

Він зауважує: після створення госпітального округу не будуть автоматично закриватися всі районні лікарні чи відділення в них. Госпітальна рада буде вивчати потребу в існуванні кожної лікарні і надавати місцевій владі рекомендації: закривати чи лишати. І лише власник лікарні – районна рада – буде приймати рішення, чи прислухатись до цих рекомендацій.

З іншого боку, в центрах госпітальних округів розширять послуги, покращать обладнання.

«Наприклад, стентування судин зараз роблять тільки в Луцьку. А будуть також робити і в Ковелі – це погано чи ні? Але інше питання: чи треба такі послуги і обладнання в кожному районі? Поставимо, приміром, ангіограф за 15 мільйонів у Локачах, і будуть на ньому робити одну процедуру на три тижні. І ще питання, яка ? кваліфікація буде в лікаря. Чи багато жінок, які б хотіли народжувати в лікаря, який приймає одні пологи у два місяці? Я б не хотів, щоб моя дружина чи донька народжували в такого лікаря, адже він не має практики. А у нас в районах є хірургічні відділення, де крім чиряків, вибачте, нічого більше не бачили. Пацієнта із серйозною хворобою можна довірити такому хірургу?» – розмірковує посадовець.

«Як би ми не хотіли – не буде в кожному районі високоспеціалізованого відділення. Не буде. Якщо ми зробимо нейрохірургію в кожному районі, то там нейрохірургії не буде, бо немає стільки спеціалістів, немає такого потоку пацієнтів. І не можна в кожен район поставити високовартісне обладнання, щоб воно робило два обстеження в місяць», – аналізує Ігор Ващенюк.

За словами начальника управління охорони здоров’я, на Волині немає проблеми із доїздом у села швидкої допомоги.

«У нас – більше 90% вчасних доїздів, тобто коли у місті карета допомоги приїжджає не більше, як за 10 хвилин, а в селі – не більше, як за 30», – розповідає Ващенюк і пропонує бути реалістами: немає такого фінансування, щоб у кожному селі мати бригаду швидкої.

«НЕ ДЛЯ ЛЮДЕЙ»

Поки чиновники підтримують скорочення кількості на користь якості, у селах заплановані реформи вважають «не для людей».

«У нас не дуже довіряють госпітальним округам. Коли нас поставили до відома, що треба вибрати округ, люди вирішили приєднатися до Ковельського. Вони вирішили: якщо буде навіть створений округ в Камінь-Каширську, то для людей це буде ще гірше, бо можуть закрити відділення у Любешівській лікарні», – розповідає голова Деревківської сільської ради Любешівського району Віталій Шостак.

Його позиція: чим далі їхати до лікарні – тим гірше.

«Госпітальний округ передбачає 60-тихвилинний доїзд до хворого. З нашими дорогами і з нашими відстанями – це просто нереально. Тим більше, що треба також забезпечувати автомобілями. Для людей краще – чим ближче до лікарні. Населення старіє, хвороби прогресують. Але думку людей, чи вони хочуть менших округів – ніхто не питав», – каже сільський голова.

Представниця іншого населеного пункту Любешівського району – села Залізниця – розповідає, що місцеві теж обрали Ковельський госпітальний округ, і через той самий мотив. Мовляв, так більше шансів, що не закриють місцеву Любешівську лікарню.

Люди, звичайно, не задоволені – їм треба, щоб все було на місці. Вони думають, що в нас все закриють, що лікуватись треба буде їхати далеко. Ми ведемо роз’яснювальну роботу, але 80% населення не розуміє ще цього. Сьогодні ми всі послуги отримуємо в районній лікарні. Чекаємо також своєї амбулаторії, але не знаємо, чи вона буде, чи вона вже тільки на папері», – розповідає секретар Залізницької сільради Галина Римарчук.

* * *

Утворення госпітальний округів – лише частина медичної реформи, яку розпочали в Україні. До слова, у четвер, 19 жовтня, парламент після тривалих обговорень нарешті підтримав старт реформи і з наступного року українців чекають немалі зміни.

Пацієнти отримають можливість вибирати профільних лікарів, а ті, в свою чергу, будуть отримувати заробіток залежно від кількості наданих послуг. Держава бере на себе гарантований безплатний мінімум послуг і ліків, за які дійсно не доведеться платити. У той же час паралельно легально з’являться платні послуги: для тих, хто захоче отримати послугу без черги, або ж – потрапити до певного спеціаліста без направлення свого дільничного лікаря. Усі ці зміни, зрештою, мають привести до світової практики страхової медицини.


Ярослава ЛИПНЮК (для «Волинь 24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Швидка їде не більше 30хв.-це брехня! Більше години!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні