У Ковелі хочуть встановити пам’ятник євреям

0
-2
У Ковелі хочуть встановити пам’ятник євреям
Відбулася зустріч між Ковельським міським головою Олегом Кіндером та представниками єврейських громад на Волині.

Кілька місяців тому до міського голови Ковеля звернулася представниця єврейської громади Сіма Шихман, яка до 1996 року мешкала у Ковелі, а тепер живе в Ізраїлі. Тоді вона розповіла, що разом з братом вони знайшли надмогильні плити на території колишнього заводу будматеріалів, - повідомляє прес-служба Ковельради.

На днях з цього приводу Сіма Шихман разом з іншими представниками об’єднання євреїв зустрілися з Олегом Кіндером.

Голова євреїв Ковеля в Ізраілі Якоб Енош сказав, що вони ініціюють будівництво пам’ятного знака. На його переконання, його варто встановити на місці старого кладовища, поблизу Палацу культури імені Тараса Шевченка. Він має бути невеликий за розмірами, без зайвої помпезності.

«Ми також обмірковуємо, що саме робити зі знайденими надмогильними плитами», - сказав Енош.

Виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський висловив думку, що потрібно повернути мацеви (надмогильні плити у євреїв) на територію біля Палацу культури.

Пропозицію гості з Ізраїля не підтримали. І думки представників двох організацій з цього приводу кардинально розійшлись.

У ході розмови Олег Кіндер зауважив, що міська влада готова до діалогу та посприяти в облаштуванні пам’ятного місця. Між промислово-економічним коледжем та приміщенням Палацу культури є березовий гай. За словами Кіндера, вона має нагадувати про часи, коли відбувалися масові розстріли євреїв у Ковелі.

«Наскільки оперативно це буде зроблено, значною мірою залежить від ініціаторів. Адже для того, аби прийняти остаточне рішення, потрібно мати конкретні напрацювання: ескізи, креслення тощо. А поки - що до міської влади таких не надходило», - підкреслив мер Ковеля.

Він запевнив, що влада з повагою віднесеться до рішення людей, які бережуть пам’ять про своїх предків і хочуть її увіковічнити.

Ініціатори зібрання вирішили узгодити спірні питання між собою, і після того, як буде досягнуто консенсусу, просити ще про одну зустріч з міським головою.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні