Епідемія кіру дісталася Тернопільщини

0
-2
Епідемія кіру дісталася Тернопільщини
30 випадків захворювання на кір зареєстровано в області серед дітей і дорослих.

З початком місяця в області медики відзначають збільшення захворюваності на цю хворобу, пишуть тернопільські 20 хвилин.

Епідситуацію щодо кору кваліфікують як неблагополучну.

Про це повідомив на прес-конференції заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ» Володимир Паничев.

Найбільше хворих зареєстровано у Бучачі – 25 випадків, це вихованці садочку «Теремок». Також є 3 випадки хвороби в Чорткові, і по одному випадку в Борщівському та Збаразькому районах.

Нагадаємо, на Прикарпатті та Одещині медики фіксують епідемію кіру.

"Щодо випадків в районах ми чітко прослідковуємо зв’язок з Івано-Франківською областю, де реєструється серйозний спалах кору, там більше 300 випадків. У Чорткові захворіли підлітки, які навчаються в Івано-Франківську. А інфекція не має умовних барєрів у вигляді межі області, тож швидко поширюється", - зазначив він.

На жаль, зараз кір проявляє себе як некерована інфекція насамперед через низький колективний імунітет, відзначають медики. Тому вони прогнозують подальше неблагополуччя ситуації щодо кору.

"В короткотерміновому прогнозі ми бачимо, що в основному кір буде виникати у вигляді спорадичних захворювань, захворюваність буде поширюватися на інші території області. Не виключаємо спалахів захворювання в садочках чи таборах відпочинку, — зазначив Володимир Паничев. — А в довгостроковій перспективі — до кінця року, врахувуючи циклічність, яка в цьому році проявить себе, очікуємо до кількох тисяч випадків захворювання", - розповів медик.

В епідпроцес будуть задіяні і діти, і дорослі.

До кінця року процес набуватиме ширших масштабів.

Попередні спалахи кору в області відзначали в 2001, 2006 та 2012 роках.

Тож медики наголошують на важливості боротьби з цією недугою. Планово – це щеплення вакцинами дітей у віці 12 місяців і 6 років, а за епідпоказами – використовувати імуноглобуліни.

"Засоби для планової імунопрофілактики область забезпечує МОЗ. Це вакцина КПК – проти кору, паротиту і краснухи. А засобами для екстреної допомоги за епідпоказами мають забезпечувати органи місцевого самоврядування. Починаючи з громад і вище необхідно виділяти кошти для закупівлі вакцин та імуноглобуліну. Скільки б медики не говорили про проблему і не закликали до профілактики, але без вакцин і імуноглобулінів це зробити неможливо", - зазначив Володимир Паничев.

До слова, для планових щеплень від кору область вакциною забезпечена. Є 22 тисячі доз бельгійської вакцини КПК проти кору, паротиту і краснухи. Щеплення роблять у всіх медзакладах за місцем проживання.

Довідково: Кір – це гостре інфекційне захворювання. Поширюєтья повітряно-краплинним шляхом. Небезпечне ускладненнями – отитом, пневмонією чи енцефалітом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні