В Україні може спалахнути небезпечне вірусне захворювання

0
В Україні може спалахнути небезпечне вірусне захворювання
В Україні існує ризик виникнення спалаху кору.

Про це повідомив Головний державний санітарний лікар Прикарпаття Руслан Савчук, пише ПІК.

“Кір – це одне з найзаразніших вірусних захворювань у світі, останній спалах якого ми мали у 2017-2019 роках. За 6 місяців 2023 року виявили вже 20 випадків. На перший погляд, ця цифра може здаватися невеликою, проте важливо знати специфіку вірусу кору, щоби розуміти реальність ризиків в Україні”, – йдеться у повідомленні Руслана Савчука.

Медик навів ряд фактів про цю хворобу, які допоможуть вберегти здоров’я:

З 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 захворіють.
Спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні чотири-п’ять років.

З однієї тисячі людей, які захворіли на кір, одна людина помирає, одна хворіє на енцефаліт – тяжке ураження головного мозку.

Кір майже завжди важко протікає, як у дітей, так і у дорослих. Він часто ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією та іншими серйозними ускладненнями. Серед складних віддалених наслідків кору є підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, яка не має лікування і завжди має смертельний результат. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору. У групі ризику діти, які перехворіли на кір на першому році життя.

Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби і цього краще досягти через вакцинацію.

Хвороба часто має тяжкий перебіг з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією, першочергово, необхідно досягти серед дітей. В Україні у 2022 році лише 74% дітей віком 1 рік та 69% 6-річних дітей щеплено проти кору згідно з календарем.

Щеплення КПК також надає захист проти краснухи й паротиту.

Щонайменше через місяць після отримання першої дози вакцини у зв’язку з екстренним щепленням варто отримати і другу дозу вакцини КПК для надійного захисту в майбутньому.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні