Як вибрати листи нержавіючої сталі*

0
1

Застосування листів нержавіючої сталі дуже широке – вони затребувані як у промисловості, так і в побуті. Листи легко піддаються різним способам обробки, а також мають багато корисних властивостей. Під час купівлі необхідно вибрати такий матеріал, який необхідний клієнту для вирішення певних завдань. Щоб краще зрозуміти, якими характеристиками повинна вирізнятися листова нержавіюча сталь, потрібно більше дізнатися про її особливості.

листи нержавіючої сталі

Різновиди

Тонкі листи нержавіючої сталі мають багато різновидів. Існують різні способи класифікації цього матеріалу. На сайті компанії Armax представлено велике різноманіття нержавіючих листів різного розміру, ступеню обробки, товщини тощо. Найбільшою популярністю користуються марки AISI 201, 304, в тому числі рифлені та шліфовані. Кожному покупцеві варто знати, які різновиди мають листи нержавіючої сталі, і які найефективніше їх вибрати для вирішення своїх завдань.

Марки

Існує багато різних марок, які відрізняються за своїми властивостями, способом виробництва і складом. Як приклад можна навести сталь, яка застосовується в харчовій промисловості. Вона має вищу вартість через підвищений вміст нікелю.

Спосіб виготовлення

Залежно від цього листи нержавіючої сталі поділяють на два основних типи:

  • гарячекатані;
  • холоднокатані.

Перші у зв'язку з проведенням високотемпературної обробки зазвичай мають більш високу міцність, а холоднокатані – більш високу гнучкість.

Вид поверхні

Розрізняють листову нержавійку також у зв'язку з якістю поверхні:

  • Листи з полірованою поверхнею мають гарні декоративні властивості.
  • Варіанти з матовими поверхнями застосовуються в більшості випадків. Їхня поверхня не піддається додатковій обробці. Вони мають більш доступну вартість.
  • Шліфовані підходять для створення стелажів, облицювання будівель і деяких інших варіантів використання.
  • Рифлені листи застосовуються для спеціальних цілей. Як приклад можна навести встановлення різних покриттів.

Також продаються листи із захисною плівкою. Для декоративних цілей випускаються кольорові вироби.

Щільність

Сталеві листи можуть мати різну щільність. Зазвичай говорять про нормальну, високу або дуже високу. Значення закладено в маркування сталі. Наприклад, щільність нержавіючих листів AISI 201 складає 7,71 грамів на 1 кв. см, AISI 304 – 7,74 г/см3.

Як вибрати нержавіючий лист

Щоб придбаний нержавіючий лист підійшов за своїми характеристиками, під час купівлі потрібно:

  1. Враховувати особливості марки сталі.
  2. Визначити товщину, розміри і якість обробки поверхні. У картці товарів для рифлених листів товщина вказується без урахування висоти візерунка.
  3. Зважати на спеціальні вимоги, яким повинна відповідати використовувана сталь. Наприклад, мова може йти про гігієнічні властивості або стійкість до впливу агресивних хімічних речовин.
  4. Враховувати ступінь оброблюваності сталі.
  5. Вибрати, потрібна звичайна точність чи підвищена.

Перед придбанням потрібно сформулювати свої вимоги до виробу. Це допоможе підібрати таку листову нержавіючу сталь, що дійсно вирішить ваші завдання.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні